Нова Европа: Црне тројке терорисале Ђукановићеве противнике у Црној Гори

Milo-Djukanovic

Нови политички скандал у који је умијешан режим Мила Ђукановића потресао је Црну Гору, објавио је јуче бриселски магазин „Нова Европа”. У чланку се наводи да је бивши припадник специјалних полицијских снага Брајушко Брајушковић објелоданио да је постојала тајна полицијска јединица која је застрашивала и терорисала политичаре, новинаре и интелектуалце који су се отворено противили Милу Ђукановићу.

–Један од новинара кога су напале „црне тројке” био је Душко Јовановић, уредник дневног листа „Дан”, који је убијен 2004. године. Они који су одговорни за његово убиство, као и за нападе на многе друге грађане Црне Горе, никада нијесу откривени – указао је аутор чланка у магазину „Нова Европа”.

Наводи се да су организатори и кључне фигуре „црних тројки” и даље мистерија, а „иза свега се крију застрашујућа кривична дјела извршена од стране група од по три полицајца који су жељели да удовоље режиму у Подгорици”.

–Међу жртвама су биле познате личности које су били у центру клеветничке кампање, што је посвједочио Брајушковић. Он тврди да су директор „Вијести” Жељко Ивановић, власник ТВ „Елмаг” Гојко Митровић и пјесник Момир Војводић били на мети „црних тројки”. Сви они су познати по противљењу Ђукановићу и његовом режиму – објавио је магазин „Нова Европа”.

Наводи се да су акције „црних тројки” биле усмјерене против оних који су били против Ђукановића, укључујући и локалног лидера Српске радикалне странке Душка Секулића. Бриселски магазин преноси да је Секулић рекао за „Дан” да га је Брајушковић 2000. године упозорио да буде на опрезу јер је на мети „црних тројки”.

–Власт и други који су, наводно, повезани са „црним тројкама” негирају било какву везу с тим, у првом реду Веселин Вељовић, бивши директор полиције и некадашњи шеф Специјалне антитерористичке јединице (САЈ), и Миљан Перовић, директор затвора у Спужу и један од бивших Вељовићевих сарадника. Они су у одговору на оптужбе навели зашто је Брајушковић отпуштен с посла. Према Вељовићевим тврдњама, Брајушковић је изгубио посао јер је покушао да прокријумчари дрогу у затвор. Према Перовићевим наводима, Брајушковић је уцјењивао власт да добије бенефиције за чланове своје породице – наглашено је у чланку „Нове Европе”.

Међутим, како се даље наводи, Брајушковић је био блиски Вељовићев сарадник и његов тјелохранитељ. То би могло да значи, како сматра аутор чланка, да је био високопозиционирани члан „црних тројки”.

–Црногорска полиција је послије отварања овог случаја позвала Брајушковић да пружи додатна објашњења. То је изазвало реакцију предсједника Покрета за промјене (ПзП) Небојше Медојевића, једног од лидера опозиције , који је тражио међународну заштиту за бившег полицајца, јер је он, како тврди, кључни свједок против мафије на власти. Иако многа питања остају без одговора, једно је сигурно: скандал у Црној Гори распирује олују оптужби против садашњег режима – наводи се у чланку бриселског магазина.

Аутор чланка подсјећа да је режим Мила Ђукановића на власти више од 20 година.

–Син судије, он је уживао у брзом доласку на власт. Након што је ушао у југословенски Савез комуниста, 1988. године постао је члан централног комитета. Годину дана касније, био је члан тројке која је преузела контролу над Црном Гором. Ђукановић је одиграо кључну улогу у трансформацији Савеза комуниста у Демократску партију социјалиста Црне Горе (ДПС) – навео је лист „Нова Европа”.

Указано је да је Ђукановић, бивши савезник Слободана Милошевића и жестоки противник Хрвата током грађанског рата, брзо промијенио страну и усвојио прозападне позиције.

–Црна Гора је једна од првих бивших југословенских република која је признала Косово и успоставила дипломатске односе са Хрватском – наводи се у чланку листа „Нова Европа”.М.В.

Оптужбе за шверц из Италије

Ђукановић је успјешан предузетник и власник је пет познатих компанија. Али, тај његов профил је у сјенци оптужби италијанских правосудних власти за шверц цигарета. Године 2003, тужилаштво у Напуљу га је повезало са организованим шверцом. Ђукановић, међутим, негира те оптужбе. Италијанске власти су 2009. године повукле случај против њега. Годину дана касније, Црна Гора је постала званични кандидат за чланство у Европској унији, подсјећа аутор чланка.

Дан

Фејсбук објава