Није проблем што укидамо Србију на КиМ, проблем је што се листа зове „Србија“

drceun ivanovic

БЕОГРАД – Проблем око назива јединствене листе „Грађанска листа Србија“ потребно је решити, како би Срби изашли на предстојеће шиптарске изборе на Косову и Метохији, оценили су данас председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун и председник Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“ Оливер Ивановић.

Дрецун је, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк, рекао да би, уколико са листе био уклоњен назив Србија, то смањило излазност на шиптарским изборима, поготову на северу Косова и изразио уверење да ће Брисел у том смислу заузети позицију у корист Србије.

Дрецун је оценио да је битно да се напредује у нормализацији односа са Приштином, да постоји континуитет у бриселским договорима и да ће кључна питања тек бити на дневном реду, а то су повратак расељених, односно протераних Срба и заштита њихове имовине.

За српски народ сваки помак у дијалогу и у нормализацији односа са Приштином значи повећан степен безбедности, рекао је Дрецун.

Он је истакао да је потребно решавати животне проблеме у области телекомуникација и снабдевања струјом српског народа на северу Косова и Метохије и да морају да се постигну компромиси, али да Приштина увек има максималистичке захтеве, што отежава разговоре.

Дрецун је рекао да ће, према споразуму, за снабдевање струјом Срба са Косова бити задужена компанија коју ће контролисати Београд.

Ивановић је, гостујући у истој емисији, рекао да Србима на Косову и Метохији одговара да телефонирају из места у место и у преосталом делу Србије без плаћања посебних тарифа.

Он је указао на питање да ли ће телефонски позив, примера ради, из Грачанице у Митровицу, или из Грачанице у Београд представљати локални позив или ће имати статус некаквог међународног позива.

Логично је да онај који снабдева струјом треба и да наплаћује електричну енергију, рекао је Ивановић, који очекује да ће се тражити модалитети који ће бити прихватљиви и за Приштину и за Србе.

Ивановић је казао да не верује да ће се Брисел превише упуштати у детаље око питања листе и да не мисли да међународна заједница жели у то да се меша.
„Ми ћемо следити да видимо шта државни врх буде урадио са овом листом коју је направила СНС и СПС“, најавио је Ивановић.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП

Фејсбук објава