„Србија не хаје за свој народ“

dragoljub stojicУ Вуковару и околини се могу наћи ретки докази суровог рата из 1991. године, али су рат и успомене још снажно присутне у главама становника. Тензије се привидно смирују, а онда опет заоштравају, поготово након што је пописом становништва доказано да у Вуковару живи преко трећина Срба, чиме је стечено право да улази у државне институције буду исписани и ћирилицом. Драгољуб Стојић из Заједничког већа српских општина Вуковар каже за „Вести“ да хрватске власти боли што је само у овом граду преко 33 процената Срба и то без Борова Села, у ком живи још 7.500 Срба.

– Покушали су попис да наместе преко полиције, која је проверавала ко живи у становима. Па када су видели да се из града иселило доста Хрвата, са тиме су престали – каже он.
Стојић додаје и да српска заједница много ради на очувању културе.
– Српска деца немају одвојене школе, као остале мањине, иако нас је највише. Они уче у хрватским школама где имају шест предмета више од осталих ђака, јер уче хрватски и српски програм. Веронауку посећује сигурно 99 процената наших ђака. На нама је да се боримо за права, али и Србија да нам помогне. Када би у Ласлову скинули таблу на мађарском, сигурно би Мађарска реаговала. Када би била укинута италијанска школа, Италија би реаговала. Овако, Србија ништа не предузима да нам помогне – објашњава Стојић.

На недавно одржаном Европском првенству за кошаркашице у Вуковару, видела се љубав тамошњих Срба за матичну земљу. Током пуштања српске химне, која је по правилу смањена на минимум, српски навијачи би је певали углас, да би се како кажу „орио цео Вуковар“. Сваку утакмицу кошаркашица пратило је 700-800 навијача Србије, а у Вуковару чак постоји и удружење „делија“.
На полуфининалу, када је Србија изгубила од играчица Шпаније, био је присутан и Драган Ђилас, председник Кошаркашког савеза Србије и градоначелник Београда. Он је са Србима из Вуковара и околине заједно навијао за репрезентацију са трибина, а чак је и изашао на терен како би протестовао код записничког стола, јер је мислио да су на утакмици српске кошаркашице оштећене.

Српско гробље рушено шест пута

Једна од последица рата у Вуковару су и гробља. У овом граду постоји српско војничко гробље где се налазе тела 26 младића из Вуковара и Борова насеља погинулих у последњем рату.
– Споменици овим борцима су шест пута рушени и обнављани. На споменицима је била уклесана српска шајкача, па им је то вероватно сметало, па су је Хрвати разбијали. У Борову Селу је 86 мештана и 12 добровољаца погинуло у прошлом рату – објашњава Стојић.

Б. Ђокић – Вести

Фејсбук објава