Геније из Лознице најбољи на свету

milos-simic

ЛОЗНИЦА – Лозничанин Милош Симић студент је четврте године новосадског Факултета техничких наука, најмлађи је члан тима Метадоктор, а осмислио је научни рад у области вештачке интелигенције који је недавно у Севиљи проглашен најбољим на свету. Програм „Др. Верхаус“ победио је у оштрој конкуренцији научних радова на тему напредних база података и вештачке интелигенције.

Овај програм, који у слободном преводу значи „складиште“, осмишљен је тако да се у њему сакупља огромна количина информација, има структуру разгранатог стабла у којој је свако подређен следећем, а „Др Верхаус“ би био последњи.

– На основу свих података и искустава, програм Верхаус би предвиђао последице и на неки начин гледао у будућност. Примену би могао да нађе првенствено у медицини, тако што би помогао научницима да виде како се различите болести крећу кроз време. Уколико се предвиди да ће у некој области избити епидемија, могле би се на време предузети неопходне мере и сузбити на самом извору – објашњава Милош за „Вести“.
Млади Лозничанин задовољан је победом и истиче да је за успех заслужан тимски рад. Он је програм покушавао раније да направи у минијатурној верзији и на факултету.

ИЗВОР: loznica.in.rs

Фејсбук објава