Отац Лука из Сирије (игуман у српском манастиру): Побуњеници су окупатори из иностранства

Monah-Luka

Протестна шетња против стране војне интервенције у Сирији, одржана је прије неколико дана у Подгорици. Више од стотину грађана, окупило се око 18 сати на једном од градских тргова, гдје је формирана колона која је кренула према амабасади САД-а, са транспарентима на којима је писало „Стоп Америка“, „Црна Гора није курва“, „Крваве су вам руке“, „Но то wар, но то НАТО“, „Ми смо против рата а ви?“.

Испред америчке амбасаде, присутним грађанима су се краћим говорима обратили Александрина Бабић и Вук Вујисић, а потом и јеромонах Лука, иначе Сиријац који је већ седам година у манастиру Светог Димитрија у Боану Кадића поред Даниловграда, чији је игуман.

Говорници су поручили да већина грађана Црне Горе не подржава подршку коју су САД-у у њеним агресорским намјерама, пружили црногорски званичници и њен министар вањских послова Игор Лукшић. Чуле су се антивладине поруке, а власт у Црној Гори је названа издајничком.

Protest sad
У току говора, чуле су се пароле подршке Сирији, али и „Стоп убицама“, „Руке су вам крваве“, „Не у рат не у НАТО“, а неколико грађана је у двориште амбасаде убацило папирне авионе на којима су биле исписане поруке мира.

Отац Лука је говорио на српском, али и на енглеском језику, поручивши преко мегафона да се стане са ратним бубњевима, јер народ Сирије већ довољно пати.

Имају ли они срца, разумију ли шта се дешава, поручио је отац Лука.

Он је рекао да у Сирији од давнина живи много вјера и народа, и да је до скоро њихов суживот био за примјер другим земљама, што је, како каже, нарушено страним уплитањем и подршком која се даје екстремистима.

„Ја сам овдје дошао прије седам година и могу да вам кажем колики је мир у Сирији између православаца, католика и муслимана, Јермена и Копта“, рекао је он.

otac-luka

Он је истакао да рат у Сирији није рат између муслимана и хришћана, јер, како каже, они су у Сирији живјели у складу.

„Овај рат није између муслимана и хришћана. Странци из Јерменије, Либије, Ал-Каида долазе да нападају и убијају. Ако хоће мир зашто онда нападају“, рекао је отац Лука.

Он је нагласио да је библијска Сирија дала 49 пророка, као и да је та земља центар свих религија.

Отац Лука је позвао америчког предсједника Барака Обаму да остави сиријски народ на миру и да, ако је хришћанин, слиједи поруку Исуса Христа – МИР СВИМА!

„Ја носим овај крст. Наш Бог Исус Христос је рекао – Стално мир свима! Ако предсједник Обама и остали предсједници вјерују у Бога и носе овај крст, ако вјерују у мир од Бога зашто онда нападају. Нека оставе наш народ да живи у миру“, поручио је отац Лука окупљенима спред америчке амбасаде.

Он је рекао да су у нападима сиријских побуњеника, међу којима су исламски екстремисти из цијелог региона, унуштене фабрике и комплетна инфраструктура.

Он је упозорио да је сиријски народ остао без хране и љекова, да су домови разрушени. Отац Лука је рекао народ живи у тешким условима у шаторима у пустињи, и да немају довољно воде за пиће.

Он је апеловао да западне силе одустану од најављене агресије на Сирију, позвавши их да слиједе хришћански пут мира.

(ИН4С)

Фејсбук објава