Како ће Николић, Дачић и Вучић скресати Обами за „правилну интервенцију на Косову“?

obama 1

А ЛАХДАР БРАХИМИ ГА ВЕЋ УПОЗОРИО ДА НИЈЕДНА ЗЕМЉА НА СВЕТУ НЕМА ПРАВО ДА ДЕЛИ ПРАВДУ У СИРИЈИ

  • „Интервенција на Косову је била веома непопуларна, али мислим да је на крају било правилно што је до ње дошло и међународна заједница може да буде задовољна што је заједно у томе учествовала“, оценио Барак Хусеин Обама након Самита Г20 у Санкт Петербургу

АМЕРИЧКИ председник Барак Хусеин Обама упоредио је своју најављену интервенцију у Сирији са „интервенцијом Сједињених Америчких Држава и међународне заједнице“ на Косову, оценивши да је тада, као и сада, таква акција била непопуларна међу грађанима Америке, али се показала као оправдана.

„Интервенција на Косову је била веома непопуларна, али мислим да је на крају било правилно што је до ње дошло и међународна заједница може да буде задовољна што је заједно у томе учествовала“, казао је Обама након Самита Г20 у Санкт Петербургу.

Обама је рекао да зна да војне интервенције САД у далеким деловима света нису популарне међу њеним грађанима, додавши да, иако не жели да прави аналогију са Другим светским ратом, и у време бомбардовања Лондона у Конгресу и америчкој јавности није било популарно да се подржи улазак Америке у сукоб.

Председник САД је поновио оптужбе на рачун сиријског лидера Башара Асада због наводног коришћења хемијског оружја, нагласивши да ће наредних дана наставити да тражи подршку Конгреса за војну акцију Америке у тој земљи.

Руски председник Владимир Путин је на то одговорио да ће његова земља помоћи Сирији у случају напада.

По повратку из Русије, где су само потврђене разлике на линији Вашингтон-Москва по питању Сирије, пред Обамом је тешка седмица током које ће покушати да убеди Конгрес да одобри војни удар на сиријски режим.

Обама ће обраћањем из Беле куће у уторак покушати да придобије и подршку америчке јавности за своју иницијативу да војним ударом казни званични Дамаск због наводне употребе хемијског оружја.

Баш ће бити занимљиво: хоће ли се и осврнути према специјалном изласланику Уједињених нација за Сирију Лахдару Брахимију који се упозорио да ниједна земља на свету нема право да дели правду у Сирији и да медународна заједница мора бити усмерена на политичко решење сиријског конфликта.

Брахими је синоћ нагласио да међународно право прописује ограничења према којима „ниједна земља не може да дели правду (у Сирији) мимо Савет безбедности УН“, и заложио се за политичко решење.

Факти.орг