Путин: Русија ће помагати Сирији у случају агресије

putin1

САНКТ ПЕТЕРБУРГ – Русија ће помагати Сирији у случају спољне агресије, изјавио је данас руски председник Владимир Путин на конференцији за новинаре после самита Групе 20 земаља у Санкт Петербургу, истичући да је тзв. хемијска употреба оружја провокација екстремиста „ради добијања помоћи“.

„Да ли ћемо помагати Сирији? Хоћемо“, рекао је Путин, а пренео Итар-Тас с.

„Као што и сада помажемо. Ми испоручујемо оружје, сарађујемо у економској области. Надам се да ће више бити и хуманитарне сарадње, укључујући и пружање хуманитарне помоћи људима, цивилима, које се нашло данас у веома тешкој ситуацији“, рекао је Путин, а пренела агенција РИА Новости.

Путин је нагласио да је употреба хемијског оружја провокација екстремиста и да ће удар на Сирију без одобрења УН бити нелегалан.
„Све што се догодило са тзв. употребом хемијског оружја – провокација је екстремиста“, рекао је Путин, додајући да, према његовој оцени, екстремисти тако рачунају да ће добити помоћ „оних земаља које су их од почетка подржавале“.

„У томе је смисао провокације“, додао је руски председник.

Путин је нагласио да је примена силе против суверене државе могућа само у случају самоодбране, а да Сирија не напада САД.

Друга легална могућност је по одлуци УН, а „они који раде другачије, сами стављају себе изван закона“, казао је Путин. Упозоравајући да све што је у вези са догађајима на Блиском истоку најозбиљније утиче на светску економију због знатне количине енергетских ресурса, Путин је рекао да је већина становника западних земаља „на руској страни“ и не подржава напад на Сирију.
„Уверавам вас, о томе говоре последња социолошка истраживања, у самим тим земљама огромна већина становништва је на нашој страни, они су против ширења војних акција“, рекао је председник Русије, додајући да је у европским земљама и САД „између 60 и 70 одсто становника против борбених дејстава“, преноси Итар-Тас с.

Путин је на конференцији за новинаре рекао и да су се за напад на Сирију током дискусија на самиту Г-20 залагале САД, Турска, Канада, Француска, Саудијска Арабија и Велика Британија.

Против војне акције били су Русија, Кина, Индија, „најмногољуднија муслиманска земља света“ Индонезија, Бразил, Јужна Африка и Италија, рекао је руски председник. Против удара на Сирију били су и генерални секретар УН Бан Ки-мун и поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања.

Према његовим речима, и у земљама Запада већина становништва не подржава идеју о борбеним акцијама у Сирији. Одговарајући на питање на коју би земљу још теоретски могла да буде извршена агресија, која прети Сирији, Путин је навео да не жели да мисли да ће још нека земља бити подвргнута некој спољној агресији.

 

Обама без одговора – шта ако изостане подршка Конгреса

 

Председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама најавио је данас да ће се у уторак обратити нацији у вези са Сиријом, очекујући одобрење Конгреса и јавности за покретање војне операције против режима председника те земље Башара ал-Асада.

Обама је најавио своје обраћање на конференцији за новинаре на завршетку самита Г20 у Санкт Петербургу, на којем је криза у Сирији била главна тема. Председник САД, и поред два постављена питања, није желео да одговори да ли ће до акције доћи ако Конгрес не буде подржао његов план.

„Ставио сам ово питање пред Конгрес зато што нисам могао потпуно искрено да тврдим да је претња која је уследила због коришћења хемијског оружја била директна и непосредна према САД. Да је била таква, спровео бих акцију без консултовања Конгреса“, истакао је Обама.

Агенције преносе да амерички председник намерава да нападне сиријски режим, као одговор на наводни напад на цивиле хемијским оружјем, у Дамаску 21. августа. Администрација у Вашингтону тврди да је тај напад извршио Асадов режим, и да је у њему погинуло на стотине људи, подсетио је АП.

Због релативно млаке подршке ваздушним нападима на Сирију, амерички законодавци затражили су од Обаме да осигура подршку јавности једним оваквим обраћањем, наводи АП. Обама је рекао да разуме скептицизам који постоји у америчкој јавности у вези са нападом на Сирију, али је и додао да је сигуран да може да убеди сународнике да напад хемијским оружјем у тој земљи заслужује војни одговор.

Он је истакао да намерава да објасни нацији да су његови планови у вези са Сиријом „лимитирани и пропорционални“ и да имају за циљ подржавање међународних норми. Обама је још једном поновио став да је режим Башара ал-Асада у Сирији употребио хемијско оружје.

Амерички председник је оценио да након искуства у Ираку и деценије ратовања јавност у САД са забринутошћу прима информације о могућем новом сукобу.
„Верујем да моји бирачи желе да изнесем свој став о овом питању. Зато су ме изабрали и реизабрали“, истакао је Обама.

Он није негирао да ће убеђивање чланова Конгреса да подрже акцију у Сирији бити тешко, али није желео на два пута поновљено питање да одговори шта ће уследити ако не успе у томе. Он је ипак додао да сматра да има овлашћење да спроведе лимитирану војну акцију у Сирији и без дозволе Конгреса.

Говорећи о скупу Г20, председник САД је казао да већина лидера који су учествовали сматра да је сиријски председник одговоран за употребу смртоносног гаса против цивила, истовремено признавши да не постоји јединство међу њима да ли може да се употреби сила против Сирије без резолуције Уједињених нација.

ТАНЈУГ