Албанци уз петицију од милион потписа траже пола Црне Горе

koco-danaj

Платформа „Природна Албанија“ предвиђа и да Улцињ буде проглашен за слободан град између Албаније и Црне Горе, а Прешевска долина да се припоји Албанији.

То каже албански политичар Кочо Данај челник листе “Природна Албанија“ који планира да до новембра преда петицију са милион потписа западним владама да помогну његов пројекат.

У изјави подгоричком „Дану“ казао је да реализација такве идеје неће донети нови рат на Балкану, већ се стабилизовати регион, како је навео, исправљањем историјске неправде према албанском народу.

Према његовим речима, суштина платформе је уједињење Косова са Албанијом, уједињење Албаније и источне Македоније, стварање слободне регије Камерија измедју Грчке и Албаније, те припајање Прешевске долине Албанији.

Он је навео да Улцињ никада није био црногорски град.

„Берлински конгрес 1878. године није одлучио да Улцињ припадне Црној Гори. Тако нешто је урађено неколико година касније. Такође, документи из архива турске државе показују да је Улцињ Црној Гори дат уз стогодишњу концесију. Дакле, наш захтјев је потпуно легитиман“, сматра Данај.

Одлуком Лондонске конференције 1912. године, којом је проглашена независност Албаније, како додаје, та држава је закинута у својим природним границама.

Данај сматра и да би црногорски политичари требало да помогну Албанији да оствари пројекат „Природна Албанија“.

„Не смемо заборавити да су албански гласови били од кључног значаја за постизање цифре од 55 одсто на црногорском референдуму о независности. У то време Албанија је охрабрила Албанце у Црној Гори да гласају на референдуму. У међувремену, Влада Црне Горе Албанцима не признаје право ни на општину Тузи“, казао је он.

Танјуг