Тачијев стипендиста и лобиста о шиптарским изборима

БЕОГРАД – Кандидат за градоначелника Косовске Митровице испред изборне листе „Србија“ Крстимир Пантић изјавио је данас да је вазно да што већи број Срба изађе на шиптарске изборе на Косову и Метохији и додао да су они „довољно политички писмени“ да схвате да неизлазак на биралишта само угрожава њихов даљи опстанак у Покрајини.

Наводећи да шиптарима не одговара да Срби масовно изађу на биралишта јер „би то значило да у трећини општина више неће имати власт“, Пантић је рекао да би се на тај начин „готово потпуно обесмислила такозвана независност Косова“ јер би Срби имали своје признате институције.

Срби би, како је Пантић рекао у изјави Танјугу, били тада веома утицајан фактор у свим дешавањима на Косову и Метохији без обзира што не признају косовску независност.
„Албанци ће сасвим сигурно учинити све што је у њиховој моћи да обесхрабре Србе да изађу на изборе“, уверен је Пантић и додаје да међународна заједница и шиптари садашње руководство Срба на КиМ виде као нелегално, нелегитимно и паралелно, а да ће после избора морати да уважавају изабране представнике српског народа.

Пантић је подвукао да је излазак на локалне изборе на Косову и Метохији, посебно у општинама на северу, једини гарант да ће Срби сачувати и територије и општине у којима и сада живе.
„Бојим се да излазност неће бити онолика колико бисмо ми желели, али је свакако значајно да Срби изађу у што већем броју јер на тај начин можемо још једном показати међународној заједници и шиптарима да смо јединствени и сложни“, рекао је Пантић, који је и заменик директора владине Канцеларије за Косово и Метохију.

Он је уверен да су сви Срби „којима су на срцу и спски народ на Косову и Косово и Метохија и држава Србија“ са олакшањем примили вест да је предата јединствена српска листа, а као кандидат за градоначелника Косовске Митровице каже да очекује да грађани тог града изађу на биралишта и гласају за оне који су, како каже, увек штитили њихове интересе на најбољи могући начин.

Тврди да неће водити прљаву кампању ни против једног кандидата, а као највећи проблем на целој територији Косова и Метохије, а посебно у Косовској Митровици, истиче питање безбедности.

Пантић подсећа да у Митровици још стоје две барикаде, што је, каже, доказ да нема поверења између Срба и шиптара, да је тај јаз веома дубок и да ће бити веома тешко да се премости.

Каже и да не очекује да безбедност буде значајније побољшана ни након избора, јер ће, уверен је, власт у општинама на северу Покрајине освојити странке које су и до сада заступале чврст став око независности Косова.

Подсећајући да је иза изборне листе „Србија“ стао и званични Београд, Пантић је рекао да Срби на Косову знају да не могу да опстану без подршке српске владе, што су „безброј пута и до сада поновили чак и они који се не слажу са изласком на изборе“.

Срби на Косову, подвукао је Пантић, немају ни резервну владу ни државу и сви потезе које вуку, морају бити макар у приближној сагласности са политиком коју води Влада Србије.

Пантић је сигуран да ће Влада Србије учинити све што може да помогне грађанима да остану на простору Косова и Метохије и да више не живе од давања из Београда, већ да сами почну да стварају и живе од свог рада.

ТАНЈУГ /СРБИ НА ОКУП