Руски патријарх долази у Ниш ако не долази папа?

patrijarsi

Руски патријарх Кирил, васељенски патријарх Вартоломеј и јерусалимски патријарх Теофил ИИИ потврдили су долазак на прославу 1700. годишњице Миланског едикта која ће бити одржана 6. октобра у Нишу. Александријски патријарх Теодор ИИ је спречен, па ће у Ниш послати делегацију.

У Московској патријаршији истичу да је много важнија посета патријарха Кирила Србији од самог присуства прослави.

– Патријарх Кирил посетиће свог брата по Христу патријарха Иринеја, као и братски српски народ – каже за “Блиц” отац Иља Кошик из Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије.

Московски патријарх прихватио је позив из Београда након што је средином јула поглавар СПЦ посетио Москву. Том посетом практично је испуњен услов који је РПЦ поставила СПЦ да уколико желе да патријарх Кирил дође у Србију да би 6. октобра заједно са поглаварима осталих православних црква служио литургију, претходно патријарх Иринеј треба да посети Москву. Други услов за долазак московског патријарха, који нигде није званично споменут, јесте да у Ниш не долази папа, што се и неће догодити, јер ће Ватикан представљати милански надбискуп Ангело Скола.

Централна прослава 17 векова од доношења Константиновог едикта о толеранцији имаће и свој радни део у Београду, који би, према неким најавама, требало да представља део припрема за одржавање великог православног Васељенског сабора.

У СПЦ, међутим, нису могли то да нам и потврде, а наш извор из Патријаршије каже да “свакако постоји велики број значајних тема о којима ће се разговарати, јер је то прилика да се мало преиспитамо, да се мало вратимо у прошлост, али и да превазиђемо неке поделе, поготово међу православнима, да се зацеле ране, да се нађу заједничка решења за кључна питања”.

БЛИЦ