„Сарадња српске и хрватске војске“ (ВИДЕО)

Lovric-Dikovic

Војна сарадња Србије и Хрватске кључна за регионалну сарадњу и добросуседске односе, поручили начелници генералштаба српске и хрватске војске Љубиша Диковић и Драго Ловрић.

Први човек Војске Србије генерал Љубиша Диковић и његов хрватски колега генерал-пуковник Драго Ловрић разговарали су у Београду о унапређењу војне сарадње.

Према Ловрићевим речима, Хрватска као чланица НАТО и Европске уније снажно подржава евроатлантске апсирације Србије.

„Оружане снаге Републике Хрватске спремне су разменити сва своја искуства са Војском Србије која се односе на приступање тим интеграцијама. Ми смо у том процесу спремни да поделимо све знање и искуство како бисмо могли заједно да делујемо“, рекао је Ловрић.

Додао је да одбрамбена сарадња Хрватске и Србије представља темељни стуб регионалне сарадње.

„Сматрамо да можемо разговарати о процесима који су у вези са изградњом одређених стандарда, посебно у склопу изградње способности за европске борбене снаге, због чега је потребно да Хрватска и Србија, односно наше оружане снаге, израђују способност за будуће учествовање у европским борбеним снагама“, сматра Ловрић.

Према његовим речима, потребно је размотрити планове будуће сарадње како би се изградила што већа способност за изградњу мира и стабилности у региону и шире.

„Предани смо добросуседској сарадњи и односима, и сматрамо да две војске могу у том процесу и даље да обезбеђују мир и стабилност у регији, да показују како могу заједно да сарађују и како да израђују способност у спровођењу мировних операција широм света“, рекао је Ловрић.

Генерал Диковић је истакао да сарадња две војске, која има за циљ размену капацитета, ресурса, искустава и заједничке наступе, представља кључан део у регионалној сарадњи и добросуседским односима, што је, како је рекао, један од спољнополитичких приоритета Србије.

„Све је то фокусирано ка побољшању и очувању безбедности у овом региону. Са оружаним снагама Хрватске имамо успешну војно-војну сарадњу, која је започета пре неколико година“, рекао је Диковић и додао да је током 2013. године планирано да се одржи петнаестак заједничких активности две војске.

РТС