“Срби не треба да изађу на изборе“

izbori na kim

Срби не треба да изађу на предстојеће изборе на Косову и Метохији, без обзира на притиске државног врха Србије, јер они нису легални и легитимни, закључено је на округлом столу одржаном у четвртак у Београду. Учесници скупа су, између осталог, оценили да актуелна власт притиском на Србе да изађу на изборе игра опасну игру која је без преседана у српској историји.

Адвокат Душко Чекић оценио је да српске власти „асистирају у изборној срамоти“ и да је то, вероватно, разлог што се директор Канцеларије Владе Србије за Косово Александар Вулин и шеф владиног тима за преговоре са Приштином Вељко Одаловић нису појавили на овом скупу, иако су потврдили долазак.

„Позиви који се деле Србима са Косова за изборе личе на војне позиве. На свим обрасцима је грб Косова. То је неуставно. Званични Београд треба да зна да ако једном згази Устав, нема ни Устава ни државе“, поручио је Чекић.

Адвокат Славка Којић рекла је да државу Србију у овом тренутку могу да спасу само грађани, а не политичари, оцењујући да ће држава Србија на Косову бити сачувана само ако Срби не изађу на изборе.

Координатор за четири општине са севера Космета Љубо Радовић сматра да Срби не треба да изађу на изборе који су неуставни, јер би њихов излазак значио признање такозване републике Косово.

„Још је цар Душан рекао да не треба судити како владар каже, него онако како је написано. Наши у Београду су сада погазили Устав“, нагласио је Радовић.

На скупу је прочитано отворено писмо грађана са севера Космета председнику Србије Томиславу Николићу, у којем се од њега тражи да Београд престане да „присиљава Србе да изађу на изборе и тако признају злочиначку државу Косово“.

Организатор округлог стола о теми „Легалност и легитимност такозваних локалних избора на Косову и Метохији – реч на реч“ је Удружење жена са Косова и Метохије.

СРНА