Бискуп Кошић: Постављање ћириличних натписа у Вуковару је тужна вест

biskup kosic

Писмо бискупа Кошића Вуковарцима: Згрожен сам бруталношћу ове протународне власти

‘Она наиме иде директно против нашег, хрватског народа, гази га и не поштује никакве примједбе нити оправдане захтјеве. Свакако, ако постоји и мала оправдана сумња да подаци о трећини грађана града Вуковара као припадницима српске мањине нису точни, није се смјело ићи с тим.’, пише бискуп Кошић.

Бискуп сисачки Владо Кошић обратио се писмом везано уз актуална догађања, смрт Звонка Бушића и постављање ћирилићних натписа у Вуковару. Писмо доносимо ексклузивно, а преносимо га у цијелости.

‘Све саме тужне вијести: смрт Звонка Бушића и постављање ћириличних натписа у Вуковару. Госпођа Рената Пернар ми пише да ‘Стожер за обрану Хрватског Вуковара вапи за мојом ријечју’. Не знам што бих друго могао рећи него да им дајем свесрдну подршку и да сам згрожен бруталношћу власти која показује толики раскорак од осјећаја свога народа. По овом вуковарском бих догађају сад могао слободно рећи да ова власт није само ‘однарођена’, како сам ју назвао кад је укинула покровитељство Сабора над комеморацијом трагедије у Блеибургу, него што више – ова је власт очито протународна! Она наиме иде директно против нашег, хрватског народа, гази га и не поштује никакве примједбе нити оправдане захтјеве. Свакако, ако постоји и мала оправдана сумња да подаци о трећини грађана града Вуковара као припадницима српске мањине нису точни, није се смјело ићи с тим. Друго, зар Вуковар ништа не значи овим нашим властодршцима, зар су они на позицијама српских освајача? То је нечувено у свијету, тога нигдје нема. Није чудо да Звонко Бушић није могао више живјети у таквој Хрватској, која постаје – како рекох прије годину дана у Гвозду – Протухрватска! А не само Звонко, толико бранитеља који су подигли руке на себе, кажу више од 1.700. Тко за њих пита? Дај нам, Боже, само снаге да се све ово добро заврши, да нитко не страда и да ова протународна власт већ једном или призна своје погрешке – као у случају леx Перковић – и промијени своје дјеловање или одступи.’

Дневно.хр