„ОЕБС спроводи илегалне активности на Косову“

osce

Чланови такозване косовске Централне изборне комисије (ЦИК) сматрају да ОЕБС на Косову спроводи „илегалне и незаконите“ активности везане за предстојеће локалне изборе, јер се одвијају без одлука комисије, објавио је у понедељак приштински лист Коха диторе.

Представници Комисије навели су да је ОЕБС „илегално“ и без одлуке те комисије почео регистрацију бирача и прикупљање пријава у Србији, наводи Коха диторе.

Мисија ОЕБС-а на Косову још није склопила формални споразум са ЦИК-ом о локалним изборима, заказаним за 3. новембар, иако је то обавезна да уради према бриселском споразуму, пише лист.

„Одбијање ЦИК-а да дозволи допунске надлежности ван улоге посредника било је разлог да ОЕБС не уђе у технички споразум са ЦИК-ом. Ово ипак није сметало ОЕБС-у да почне изборне операције на терену. Почињање ових операција, без одлуке ЦИК-а, њени чланови виде као незаконите“, наводи тај лист.

Чланови радне групе комисије за спровођење споразума оценили су да ОЕБС оклева зато што не признаје Косово као независну државу и тражи допунска овлашћења у односу на задатке које је добио у Бриселу.

Званичници ОЕБС-а који су почели да раде на терену одбили су да наведу разлоге због којих није постигнут споразум, али су изразили спремност да споразум буде закључен.

Радна група задужена за израду техничког споразума са ОЕБС-ом није са том организацијом склопила споразум.

БЕТА