Филип Рикер: САД немају поверења у Mилорада Додика

filip-riker-beograd-pristina-dijalog-brisel

СAРAJEВO – СAД су разочаране заостаjањем Босне и Херцеговине у односу на суседне земље, али то њене политичке лидере не брине и они настављаjу да се фокусираjу на остварење своjих властитих, уских и краткорочних циљева, изjавио jе заменик помоћника америчког државног секретара филип Рикер у интервjуу за „Дневни аваз“.

Рикер, коjи се током посете БиХ састао с челницима политичких странака и представницима државних тела, казао jе да jе „jасно да политичари у БиХ не сарађуjу нити су спремни на компромисе коjима би прихватили и подршку међународне заjеднице“.

Oн ниjе именовао никог посебно, али jе ипак потврдио да америчка администрациjа нема поверења у председника Републике Српске Mилорада Додика, jер „он не испуњава дата обећања“.

„Додик jедном каже jедно, а други пут друго. Jедноставно, он ниjе вредан нашег времена“, казао jе.

Рикер jе оценио и да спровођење две кључне тачке реформе – пресуде Eвропског суда за људска права у случаjу „Сеjдић-финци“ и додела потребне имовине оружаним снагама – „уопште нису велика и тешка питања коjа се не могу решити“.

Спровођење пресуде коjом се елиминише дискриминациjа припадника националних мањина у изборном процесу отвориће пут приближавању БиХ Eвропскоj униjи, а решавање статуса воjне имовине био би нови корак на путу ка чланству у НATO, указао jе, подсетивши да у противном БиХ прети даље заостаjање у односу на региjу.

Танјуг