Стејт департмент подржао Београд прајд 2013. године

Filip-Riker

Заменик помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава задужен за Европу и Евроазију Филип Рикер послао је писмо подршке Организационом одбору Београд прајда 2013, саопштено је данас из тог одбора.

У званичном допису упућеном у име америчког Стејт дипартмента Рикер је поновио приврженост САД поштовању људских права, а нарочито права припадника ЛГБТ заједнице и посебно истакао “значај Београд прајда за вредности које сви делимо – једнакост, достојанство и толеранцију у Србији”.

Истовремено, изразио је разочарење забранама, којима је Прајд био изложен претходних година.

– Мирно одржавање овогодишњег Прајда би био огроман успех и важан знак да нова Влада Србије схвата важност заштите права свих својих грађана – истакао је Рикер и додао да је Амбасадор Кирби “искрен и поуздан савезник ЛГБТ популације и борац за људска права”.

Београд прајд 2013. ће бити одржан од 20. до 29. септембра и обухватиће међународну Конференцију о слободи окупљања ЛГБТ заједнице 21. и 22. септембра, Прајд Форум 27. септембра, мноштво дебата и округлих столова који ће положај ЛГБТ популације посматрати из различитих перспектива – медијске, религијске, образовне, али и богат уметнички програм који подразумева изложбе, концерте, филмске пројекције и друге активности.

До сада, своје присуство на Београд прајду су потврдили представници Уједињених нација, ОЕБС-а, Делегације Европске комисије, Европског парламента, Владе Шведске и бројни независни експерти из целог света.

Филип Рикер је шеф Бироа за Европу и Евроазију у америчком Стејт дипартменту, задужен за односе са Србијом, БиХ, Косовом, Албанијом, Црном Гором и Македонијом.

У својој каријери је био на функцији амбасадора САД у Македонији, саветника амбасадора САД у Ираку, задужен за јавне послове, као и заменика шефа мисије у Мађарској, наведено је у саопштењу.

НСПМ