Амнести „позвао“ Дачића и владу да подрже Параду поноса

gej parada dacic

ОРГАНИЗАЦИЈА Амнести интернешнел позвала је данас премијера Србије Ивицу Дачића да подржи Параду поноса у Београду, планирану за 28. септембар, а министарство унутрашњих послова да обезбеди тај догађај.

„Амнести интернешнел позива премијера да обезбеди пуну подршку владе за планирану шетњу, у складу са својим обавезама за поштовање, заштиту и остварење права на слободу изражавања и слободу окупљања за све грађане, без дискриминације, укључујући по основу сексуалне оријентације и родног идентитета“, наводи се у саопштењу објављеном на вебсајту ове организације.

Амнести је, такође, позвао министарство унутрашњих послова да предузме све неопходне мере да заштити учеснике параде и да се постара за сарадњу одговорних власти са организаторима тог догађаја како би се он одржао „без опструкција и препрека“.

Ова организација изразила је забринутост јер српска влада још није одобрила организацију Параде поноса, а организатори нису добили гаранције да тај догађај неће бити поново забрањен ове године.

Поред тога, Амнести је позвао премијера Дачића и званичнике владе да јавно осуде све претње и насиље против организатора и учесника Параде поноса и да се постарају за спровођење хитних, непристрасних и ефикасних истрага напада и претњи против припадника ЛГБТ популације уочи овог скупа, а да починиоци буду изведени пред лице правде.

Иста организација је подсетила Дачићеву владу да је Парада поноса у Београду била отказана претходне две године, пошто је саопштено да полиција нема капацитете да омогући одговарајуће безбедносне услове због „озбиљних безбедносних претњи“.

Амнести, такође, истиче да није упознат са тиме да је спроведена иједна истрага о претњама с тим у вези из 2012. године или да је уследио судски процес.

Ова организација признаје да су пред Србијом, пред почетак приступних преговора са ЕУ, бројна питања, али и наглашава да влада у Београду не може да игнорише своје обавезе у погледу људских права.

Амнести, међутим, истиче и да је Србија у протеклој години остварила известан напредак у гарантовању права ЛГБТ популације, укључујући санкционисање злочина мржње мотивисаних сексуалном оријентацијом и родним идентитетом у оквиру кривичног закона.

       Танјуг