Даља сатанизација Срба са КиМ као оправдање за националну издају

skupsina srbije

БЕОГРАД – Анкетни одобр Скупштине Србије утврдио је многобројне злоупотребе у трошењу буџетских средстава на Косову и Метохији за протеклих 12 година, рекао је данас председник Одбора Момир Стојановић, очекујући да ће из извештаја проистећи кривична одговорност оних који су кршили закон.

Израда извештаја је у току и ускоро ће бити разматран пред Одбором а потом и у парламенту, рекао је Стојановић за РТС и истакао да су у неким случајевима у питању енормно велике проневере новца.

Злоупотребе се, како је рекао, односе на финансирање инфраструктурних објеката, нерационалну мрежу установа примарне здравсвене заштите, прекобројно запошљавање, пропусте у високошколским установама, непримерене коефицијенте за исплату личних доходака.

Код злоупотреба у инфраструктури, Одбор је утврдио да нису поштоване одредбе закона о јавним набавкама, фаворизоване су исте фирме, „надуваване“ цене, рекао је он и навео да неки објекти не постоје иако су за њих издвојена огромна средства.

Такође, Одбор је утврдио да је мрежа здравствених установа неприлагођена реалним потребама становништва, преобимна је, посебно када су у питању објекти примарне здравствне заштите, а имају и сувише запослених.

Многи од њих не извршавају радне обавезе у сладу са Законом о раду, а примају надокнаде, а у неким установама примарног здравства али и неким факултетима, постоји општа појава непотизма, рекао је он.
„Ми смо наилазили на појаве да су комплетне породице запослене у тим установама“ рекао је Стојановић.

Одбор планира да предложи Скупштини смену појединих руководилаца неких установа на КиМ као и покретање истраге за утврђивање кривичне одговорности за ненаменско трошење буџетских средстава, рекао је Стојановић надајући се да ће Скупстина ове мере предложити влади.

Говорећи о платама на КиМ, он је подсетио да сада запослени у јединицама локалне самоуправе, здравственим установама, образовању, јавним предузећима, примају 150 посто личног дохотка, али примају и месечне новчане накнаде и од привремених косовских инситуција.
„Са друге стране, имамо огроман број људи на ивици егзистенције“, рекао је он.

Одбор ће, како је рекао, предложити да запослени у јавним службама, јединицама локалне самоуправе, здравству, просвети, примају 100 одсто плате, а да се преосталих 50 одсто, колико је држава издвајала, слије у јединствен фонд из кога би се финансирале породице које немају ниједног запосленог на КиМ.

Он се нада да ће из извештаја проистећи кривични поступци, јер, како је истакао, за то има пуно егзактних показатеља.
„Скупштина ће, надам се, влади предложити покретање конкретних истрага и утвђивање кривичне одговорности“, рекао је Стојановић.

ТАНЈУГ