Повратници у страху, одлазе са КиМ?

povratnici kod kline

Србин повратник у село Клинавац, код Клине на Косову и Метохији, Милосав Видић рекао је да су његовој породици непознати починиоци прошле ноћи украли 250 килограма меда, вредности 2.500 евра, и да из безбедносних разлога и свега што се догађа у селу жели да с породицом напусти породичну кућу.

Видић је за Бету казао да су лопови провалили у суседну кућу његовог брата, који није у селу, у којој је био смештен мед, и однели сав мед који је прикупљен из 80 кошница.

„Пчеле са кошницама добили смо као помоћ од братства српског православног манастира Високи Дечани, да можемо од свог рада да преживимо. Са породицом смо живели од ‘минималца’ који већ месецима не добијам“, рекао је за Видић.

Додао је да је провалу и крађу пријавио полицији чији је истражни тим дошао и обавио увиђај. Он је рекао да је недавно више кошница са пчелама украдено повратнику Ђуру Дабижљевићу у оближњем селу Дрсник, а да кроз Клинавац често, и дању и ноћу, пролазе људи као да је у питању регионални а не сеоски пут, који води само до тог села.

„У Клинавцу је до сада почињено више крађа, провала и паљевина имовине повратника, због чега су неки продали шта су имали и отишли у централну Србију“, рекао је Видић.

Он је казао да је и његова породица угрожена, јер лопови упадају и у куће.

„Због свега што се догађа, страхујем за безбедност троипогодишње ћеркице и супруге и намеравам да продам оно што ми је остало и да са породицом из безбедносних разлога одем у централну Србију“, казао је Видић.

Он је рекао да је Влада Косова са донаторима 2006. године обновила 33 куће за повратак расељених Срба, а да је пре рата у селу Клинавац живело петнаест српских породица.

Данас у Клинавцу, у седам кућа, живи седам повратничких породица са укупно једанаест чланова.

БЕТА