„Глас за Тачија 30 евра“

sls

Представници Самосталне либералне странке блиске Хашиму Тачију са коферима пара увелико роваре по ужој Србији плаћајући без проблема не само спискове регистрованих бирача за предстојеће локалне изборе на Косову, већ и саме гласове, а цена се креће од 20 до 30 евра. Ово за „Вести“ тврди Милош Стојковић, председник Покрета Косовски божур који се због овог проблема јуче обратио властима у Београду апострофирајући да је ситуација на терену „катастрофална и да ће, уколико се нешто не предузме, Српска јединствена листа изгубити и то гласовима из уже Србије“.

– Једном речју, на терену је катастрофа и каубојштина најгоре врсте у којој можемо само да гледамо како представници Самосталне либералне странке добијају бирачке спискове мада је то најстроже забрањено или на очи фотокопирају личне карте избеглих, а истовремено доживљавамо опструкцију најгоре врсте од локалних повереника Комесаријата за избеглице и миграције. Тако је у Крагујевцу, Нишу, Смедереву, Ћуприји…

У Јагодини СЛС заступа полицајац који је избегао са Космета, а и даље ради у МУП Србије. Значи, плаћају га и наша држава и странка која је против ње. О томе сам обавестио његовог начелника, па ћемо видети шта ће бити, али отворено питам власти у Србији да ли су уопште свесни тежине проблема – тврди Стојановић и додаје да је у више наврата покушао да разговара са локалним повереницима Комесаријата, али је увек наилазио на опструкцију или зид ћутања.
– Једног од њих сам отворено питао због чега је дао списак Тачијевим Србима, а он ми је хладно одговорио: „Не пише му на челу ко је“. У другом наврату сам чекао испред канцеларије јер је пре мене ушао представник СЛС са бомбоњером и вискијем.

Када сам ушао ја, додуше празних руку, речено ми је да не могу да ми дају спискове зато што је то забрањено. Активисти Јединствене српске листе на овај начин су приморани да потроше по 10-15 дана само да би открили ко заправо испуњава услове да гласа на предстојећим косовским изборима, а представници СЛС добију списак и обиђу све те људе за дан или два. После ћемо се чудити шта нам се то догодило и због чега смо доживели фијаско – истиче Стојковић и додаје да Тачијеви Срби „не заборављају“ и успешне приватнике који су избегли са Космета.
– Обећавају се „авиони, камиони“, разноразни пројекти или се отворено нуди новац да се као људи од ауторитета дају подршку њиховој листи. Нека нам је Бог на помоћи на септембарским изборима – закључује Стојковић.

 

Шаљу их на погрешну адресу

Стојковић истиче и други, огроман проблем, а то је неспособност оних који региструју бираче.
– Имам конкретне доказе да ће гласачи из села Врбовац, Грнча, Мобила и Клокот на крају добити обавештење да гласају у општини Витина где заправо и неће бити српских кандидата, само зато што локални повереници Комесаријата не знају да ова села, на основу бриселског споразума, припадају новоформираној општини Клокот. Када сам скренуо пажњу на тај пропуст, најстрашније сам извређан – каже огорчено Стојковић.

 

Цуцић: Дајте имена да хапсимо!

Републички комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић у потпуном је шоку да се на терену увелико тргује – како бирачким списковима, тако и гласовима потенцијалних бирача.
– Не могу да верујем да је заиста тако. Дајте ми имена тих који су узели паре и одмах ће бити похапшени – каже Цуцић и обећава да ће ове тврдње хитно испитати.
– Ако постоји човек у Србији који ће агитовати за рачун СЛС, онда сам ја протраћио 20 година бавећи се овим послом. Нека ме човек који вас је о томе обавестио одмах контактира – огорчен је републички комесар за избеглице.

Паре уз копију личне карте

Глас на изборима, СЛС плаћа између 20 и 30 евра, а процедура је следећа. Бирач је дужан да им за тај новац достави фотокопију своје личне карту. Када добију обавештење са гласачким листићем, ступа у контакт са представником СЛС, заједно попуњавају гласачки листић и шаљу поштом.

Ђ. Баровић – Вести