И Руси лобирају за Тачијеве изборе?

13

Шеф Канцеларије Руске федерације у Приштини Андреј Шогоров разочарао је Србе са севера Косова када их је недавно позвао да изађу на предстојеће косовске изборе, које је расписала Приштина а на које одбијају да се одазову.

„Брат Рус“ им је том приликом поручио да би у случају бојкота „могли да доживе сценарио као у Крајини“.  Како „Вести“ сазнају, све се одиграло у недељу на манифестацији Дани боровнице на Мокрој Гори у Зубином Потоку, док је руски дипломата уз ракију наздрављао локалним политичарима и окупљеним грађанима.

– Потпуно смо у шоку и разочарани. Практично нас је убеђивао да изађемо на те изборе. Неколико пута је поновио да ако то не урадимо, могли бисмо да прођемо као Срби из Крајине. Од Русије нисмо очекивали такав став јер није признала Косово, и никада нас није убеђивала да прихватимо те институције, каже за „Вести“ Србин који је присуствовао том догађају.
Има и оних који тврде да је Шогоров док је прилазио столовима, био видно под утицајем алкохола, те да је заправо „ракија говорила“ када их је саветовао да не бојкотују изборе које је расписала председница Косова.
Посланик ДСС-а у Скупштини Србије, Марко Јакшић каже да је згрожен поступком руског дипломате и оцењује да је понашање Шогорова у најмању руку – недипломатско.
– Проверавао сам да ли су те информације тачне, на жалост уверио сам се да јесу. Ипак, то је било на једном весељу и претпостављам у алкохолисаном стању, тако да такве изјаве не узимам за озбиљно имајући у виду да је Русија озбиљна држава и да неће да се бави политиком која води ка стварању још једне албанске државе на Балкану и која је ставила вето на Ахтисаријав план. Тим пре је чудан поступак високог руског функционера који је лоциран у Приштини – закључује Јакшић.
Златибор Ђорђевић, председник Удружења Стара Србија, запрепашћен је порукама Шогорова и не верује да је то став Русије.
– Сигуран сам да је то његов лични став и да тако не мисли званична Москва. Сигуран сам да се Русија неће мешати у одлуку овдашњих Срба. У Москви сигурно знају да ми овде најбоље знамо шта нам је чинити, каже за „Вести“ Ђорђевић који је својевремено од Владимира Путина тражио да Срби са севера добију руско држављанство.
Има и оних који сматрају да Шогоров није ништа рекао на своју руку, јер Русија стално понавља да ће подржати све за шта се залаже званични Београд.

Поверење уз ракију

Из извора блиског Канцеларији Руске федерације у Приштини незванично сазнајемо да је све изречено „уз ракију, у пријатељском разговору и у строгом поверењу“. Шогоров је том догађају присуствовао приватно, одазвавши се позиву Срба са Севера, а не као дипломата.

Ј. Л. ПЕТКОВИЋ – Д. Н. ПЕТРОВИЋ