Београд: У храни црви, инсекти, чак и мишеви

namirnice

Понеки купљени артикли, посебно они са уличних тезги, крију иза своје амбалаже и изненађења „на четири ноге“. Жалбе на торте са љускама, саламе са хрскавицом, али и чаше које се скупљају

НЕПОЖЕЉНИ гости у потрошачкој корпи наших суграђана све чешће зађу на чудновате „дестинације“, па се у купљеном производу може наћи и нека залутала мања животиња.

Купка за бебе са повећим инсектом, коју је пазарила Марија М., само је једна у низу феномена шта су људи проналазили у купљеним артиклима.

– Имали смо доста чудноватих случајева и углавном је било везано за прехрамбене производе – каже за „Новости“ Вера Вида, правница из Удружења за едукацију и заштиту потрошача Београд. – Углавном су људи наилазили на понеког црва, инсекта, па чак и миша. Када је у питању нека животиња, случај се пријављује Пољопривредној инспекцији која је заиста увек била предусретљива и излазила на терен. На проблем треба указати што пре да пријава не буде оборена као неоснована.

Довољно је послати допис надлежнима са подацима о производу, произвођачу, као и где је проблематични артикал купљен. Инспекција излази на терен и уколико постоје трагови пропуста, проблематична линија производа се повлачи са рафова.

Читава листа телефона за пријаву различитих проблема може се наћи на сајту Центра потрошача Србије.

– Честе су и пријаве суграђана који пазаре торту, па се деси да их нека заостала љуска ораха кошта зуба, а слично је и са саламом у којој се нађе и повећа хрскавица. – каже нам Вида. – Један господин је чак запазио необичну декларацију на чашама у којој се наводи да је могућ одређен проценат скупљања и ширења по дужини и ширини.

Пре месец дана је освануо и телевизијски прилог о госпођи која је на Каленић пијаци купила конзерву нес кафе у којој је затекла со и нагужване новине, као и шампон који био готово исти као детерџент.

– Такве случајеве треба пријавити полицији. Страшно је шта је све доступно на улици, а беспарица многе наводи да пазаре такве производе због нижих цена и до 40 одсто – додаје наша саговорница.

– Јако је лоша контрола производа на тезгама, па није ни чудо што смо недавно имали и случај прерађених отпадака еурокрема у кућној радиности, што је директно доспело на трпезу многих породица.

 

ГЛОДАРИ У КИКИРИКИЈУ И КЕКСУ

ЧЕСТ становник фабричких постројења, нажалост, заврши и у производној линији, па је тако пре више година пронађен и мртав миш дуг око шест центиметара у кесици кикирикија. Мали глодар неретко осване и у другим производима, па је тако Удружење за заштиту и едукацију потрошача Београд забележило и случај овог посетиоца у паковању кекса.

ЧОКОЛАДА СА ВЕШТАЧКИМ ЗУБИМА СВЕ више је продаваца шверцованих чоколада познатих брендова на престоничким улицама, а свакако многи памте и лажну „милку“ која се у три примерка могла купити за 100 динара. Неки су у омотима проналазили дрвене даске у облику чоколаде, а забележен је и случај када је човек угледао мост са вештачким зубима у оригиналној чоколади.

НОВОСТИ