Код Тачија милом или силом

SRBIJA PREDSEDNIK KIM SASTANAK

Како се ближи рок за пријаву партија за новембарске изборе на Косову, тако јача и пропагандна машинерија која Србе треба да убеди да ће изласком на биралишта поправити положај на окупираном делу своје државе.

Притисци Београда на Србе да изађу на изборе 3. новембра се настављају, а и Приштина чини много да подстакне грађане са севера да гласају. Премијер Ивица Дачић кратко и јасно је поручио да нико нема право да води политику супротну државним интересима и да ће сви функционери који то чине бити смењени. Порука је јасна за представнике четири општине са севера који су на седници привремене скупштине АП Косово и Метохија одржаној у Звечану, закључили да су за њих новембарски избори које организује Приштина неприхватљиви.

Притисак стиже и из Приштине одакле је странка Рамуша Харадинаја, Алијанса за будућност Косова, покренула идеју да све албанске политичке партије сачине једну изборну листу за север Косова. А истовремено се појављују информације да се спрема и промена гласачког листића, односно да су приштинске власти спремне да уклоне грб Косова који Србима смета.

– Изјава премијера Дачића има више порука. Најважнија, да је за формирање јединствених листа остало свега неколико дана и вероватно је Влада Србије мало „нервозна“ јер су рокови кратки, а противљење лидера и већине чланова локалних скупштина са Севера више него категорично и чврсто, што додатно отежава проналажење људи који би се на њима нашли. Друго, Србија стоји иза споразума који је кључ на путу њених евроинтеграција и неће допустити неколицини људи, који су уједно и државни службеници, да омета реализацију државне политике и приоритета. Треће је осликано у речима једног од локалних лидера – “са вама или без вас избори ће се десити’, немојте да се заиграте и прерачунате у вези са евентуалним успехом бојкота. Четврта порука, она коју, бојим се, наши локални представници не желе да виде јесте да је Србија, и кад је најгора по нас, као што је ових месеци, наш најјачи и једини савезник и да нас и даље финансира, што често заборавимо – каже презимењак народног посланика Марко Јакшић, дипломирани правник и блогер са Севера КиМ.

Додајући да је „присталица договора и противник оваквих непопуларних мера као што су смене и привремене мере које је Дачић најавио и које ће Влада Србије сигурно предузети у наредном периоду“, он каже да су се после изјаве премијера његови суграђани осећају „уплашеним, збуњеним, разочараним, изданим“.
– Овакве мере ће додатно подгрејати тренутна осећања која имају, и поготово појачати инат што ће довести до додатног заоштравања ситуације и отежати примену бриселског споразума. И бојим се, довести до оног најгорег сценарија, а то је да нам се понови ситуација из српских општина јужно од Ибра, које сада воде неке уско интересне групације људи – закључује Јакшић.

Са или без пристанка извесно је да се Србија спрема на изборе договорене са Приштином о чему сведоче и ужурбане припреме Канцеларије за КиМ за регистрацију интерно расељених са Косова.

Дачић крши Устав

– Дачић је јавно признао да је он тај који је српске легалне структуре власти прогласио паралелним и виртуелним, чиме је отворено запретио да ће се са позиција силе и власти обрачунати са обичним народом, са људима који су 14 година бранили и успели да одбране уставни поредак државе Србије на северу Косова – каже посланик ДСС-а у Скупштини Србије, Марко Јакшић. Он додаје да је законом јасно речено под којим условима се могу распустити локалне скупштине.
– Други услови не постоје, уколико Дачић већ није сам на своју руку у законске одредбе уградио ставку да свако онај ко се противи бриселском споразуму и заокруживању независности Косова крши закон и Устав Србије – казао је Јакшић.

 

Поново блокада Јариња

Неколико стотина радника Храста, Кристала, Лоле-фот, Петолетке и других фирми у Лепосавићу блокирало је јуче у Јарињу, код старог пункта, магистрални пут Рашка – Косовска Митровица. Радницима из Лепосавића, који већ месец дана протестима траже по седам минималних личних доходака у износу од по 10.500 динара, придружили су се и радници из других фирми на северу Космета, а у блокаду се укључила и група од око 50 радника из Грачанице. За разлику од ранијих „блокада упозорења“, које су обично трајале по пет сати, ова ће, како истиче Миломир Перовић, један од организатора протеста, трајати све до испуњења захтева.

ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ ПОРУЧИО СРБИМА СА КОСОВА: За бојкот избора одговорност је на вама

Председник Србије позвао је Србе са Косова и Метохије да изађу на локалне изборе 3. новембра, поручио је да ће сами сносити одговорност ако се одлуче за бојкот и поновио да је највећа лаж да је излазак на изборе признавање Косова.

– Наш предлог је јединствена српска листа, да победи на свим местима и да има подршку из целог света. Ако изађете одговорност ће бити на нама, на држави, а ако не изађете одговорност ће бити на вама – рекао је Николић представницима Срба са Косова и Метохије на састанку у Председништву, а сазнаје Тањуг.

Он је поновио да је највећа лаж да је излазак на изборе признавање Косова и додао да ту тезу пласира „неко због личне идеологије“, а не у интересу Срба у Покрајини.

„Избори , преговори у Бриселу, све се одвија у оквиру одлуке Скупштине Србије, а било какав покушај који води ка независности сече се у корену“, поручио је председник Србије на састанку с представницима Срба са Косова и Метохије.

Ј. Л. Петковић – Вести