Тензије у Црној Гори због “Природне Албаније”

crna_gora_albanija

Потписивање петиције за формирање “Природне Албаније”, коју је покренуо директор Института за регионалне прогнозе, историчар Кочо Дајан подигла је тензије у политичкој јавности Црне Горе, посебно након што је председник Грађанске иницијативе Васељ Сиништај изјавио да би ту петицију потписао.

Подгорички “Дан” поручио је данас Сиништају, који предводи странку Албанаца Грађанска иницијатива која учествује у црногорској власти, да му за такву изјаву прети 15 година затвора.

Сиништај је, међутим, рекао да ће се са задовољством одазвати позиву тужилаштва ако оно процијени да за то постоји разлог.

Он, наиме, објашњава да његова изјава да би потписао петицију албанског историчара Данаја не значи да подржава прекрајање граница.

Сиништај верује и да посланици из реда албанског народа, Фатмир Ђека и Генци Ниманбегу “у души другачије мисле од оног што су изјавили” – да они ту петицију не би потписали.

Пројекат који је Данај покренуо 2010. године афирмише границе предвиђене актом од пре једног века, на Скупштини у Валони 28. новембра 1912, који представља Албанију изграђену на основу четири османска вилајета, са 100 одсто албанским становништвом и албанском већином у границама од Прешева у Србији до Превезе у Грчкој и од Драча у Албанији до Скопља, у Македонији.

Петицију је наводно до сада потписало четрдесетак представника власти и опозиције из земаља региона.

Шеф медијског пула Социјалдемократске партије (СДП), мање чланице владајуће коалиције Мирко Станић поручио је данас да пројекти “великих” и “природних” држава на Балкану никад нису донели ништа добро.

Станић је навео да је Данај маргинални политичар “жељан медијске пажње” и да његова идеја у Албанији има подршку од свега 0,6 процената грађана.

Он је подсетио да је СДП Црне Горе заједно са Социјалистичком партијом Албаније и Социјалистичким покретом за интеграције Албаније била суоргаизатор балканске кофнференције Партије европских социјалиста (ПЕС) која је одржана у Скадру и Будви пре пар месеци.

“Коалиција ове две партије је после јунских избора остварила убедљиву победу са преко 60 одсто освојених мандата у Скупштини Албаније. Одлични политички односи које као државе имамо, додатно ће бити учвршћени доласком на власт нашег пријатеља Едија Раме, са којим ћемо наставити борбу против свих врста екстремизма. Заустављања на нашем заједничком европском путу неће бити, поготово не због идеја чији је предлагач маргинална политичка фигура жељна медијске пажње”, поручио је Станић, пренели су подгорички медији.

(Независне новине)