Гузенбауер: Признаћемо независно Косово

alfred-guzenbauer

Беч – Аустријски канцелар Алфред Гузенбауер поновио је у интервјуу аустријској новинској агенцији АПА да ће његова земља међу првима признати независност Косова. „Ми нећемо седети у првим редовима и гледати шта други раде“, рекао је он у интервјуу поводом Нове године, додајући да ће Аустрија засигурно бити међу онима који ће о том питању имати јасан став и показати куда се иде. Гузенбауер је, међутим, признао да у погледу развоја ситуације око Косова и даље постоје нејасноће. Аустријски канцелар је у вези с проглашењем независности Косова апеловао на српско и косовско руководство да сарађују са ЕУ и да избегавају провокације. Он је рекао да је оптимиста да ће се Приштина наредних недеља понети одговорно и даље кораке предузети у тесној сарадњи с ЕУ.

Према његовим речима не ради се о времену, већ пре свега о опхођењу с питањем заштите српске мањине на Косову. Гузенбауер је објаснио да Европа жели да, у савладавању „овог последњег великог нерешеног питања 20. века“ да делује уједињено.

„Верујем да је нашим пријатељима на Косову и у Србији јасно да треба да делују у тесној сарадњи са ЕУ, јер се на тај начин могу ублажити тензије. Аустрија жели да да свој допринос стабилизацији ситуације, јер сви ми не желимо да дође до оружаног сукоба“, казао је он. Према његовим речима шефови држава и влада ЕУ усагласили су се да ће се „коначно решење статуса Косова и све и могућне последице прихватити као европски изазов“. „Ако Европа жели да повећа своју веродостојност у свету предуслов је да овај проблем реши у својој кући“, поручио је лидер Социјалдемократске партије Аустрије (СПО).

Гузенбауер је нагласио да су бројне дискусије које су се водиле од презентације извештаја изасланика УН Мартија Ахтисарија показале да је „не постоји алтернатива његовом предлогу“. „Све што се поред тог предлога појавило није наишло на шире прихватање, тако да се може рећи да не постоји права алтернатива“, подвукао је он додајући да је посредничка „тројка“ међународне Контакте групе обавила добар посао, иако није успела да издејствује договор две стране.

„У том процесу су Београд и Приштина, у директном преговорима, релативно далеко дошли у разматрању могућих облика сарадње“, казао је аустријски канцелар. У погледу приближавања Србије ЕУ он се заложио за што скорије потписивање договореног Споразума о стабилизацији и придруживању. „Сарадња с Хашким трибуналом значи да се Србија стварно труди да сарађује… Међутим, не може се тражити да Београд пружи конкретне резултате ако није у стању то да учини“, подвукао је он додајући да не би било фер поставити услов да ће Споразум о стабилизацији и придруживању бити потписан тек када Караџић буде изручен Хагу.

(Танјуг)