„Владика Григорије симбол поделе међу Србима“

vladika-grigorije-biskup-uzinic

Лидер Српске демократске странке (СДС) Младен Босић оптужио је владику захумско-херцеговачког Григорија да је постао симбол поделе међу српским народом Херцеговине.

„Вашим отвореним политичким ангажманом, без обзира да ли сте формално члан Савеза независних социјалдемократа (СНСД) или не, постали сте симбол подела међу српским народом Херцеговине“, наводи се у отвореном писму које је Босић упутио владики Григорију.

Босић је навео да су СДС и он лично и до сада трпели разне владикине увреде, али да нису реаговали из, како је истакнуто, поштовања према дужности епископа коју он врши.

„Ваша последња беседа у којој поново нападате СДС, кап је која је прелила чашу и разлог је овог отвореног писма“, стоји у Босићевом писму.

Наводећи да је Српска православна црква „кроз векове била једина институција око које су се Срби окупљали када им је било најтеже и институција која је симбол јединства нације, он је упозорио Григорија да га позиција на којој се налази обавезује на одговорност за духовно стање народа своје епархије.

„Није лако носити то бреме и то захтева и много мудрости. Не можемо више ћутати на ваше јавне нападе на чланове Српске демократске странке“, истакао је Босић, додавши да напади владике Григорија на чланове СДС-а у Требињу немају никакво упориште у Христовом учењу.

Владика Григорије је недавно на беседи у цркви изговорио низ тешких речи на рачун потпредседника СДС-а Слободана Пртила, а онда је поново у својој беседи поводом крсне славе Требиња критиковао СДС.

„Ако су ваше друштво и штићеници само они који су стекли милионе на сумњиве начине, а не и они који су својим поштеним радом обезбедили кров над главом и егзистенцију својој породици, онда сте у великом проблему, али и сви ми са вама“, поручио је Босић владики.

Лидер СДС је још навео да Григорије наставља да учествује „у ружним свађама“, и то у време када народу треба што више разумевања и јединства.

Он је подсетио владику Григорија да је СДС имала велику улогу у враћању народа цркви после доба комунизма, док је црква имала своју улогу у обезбеђивању јединства народа у најтежим моментима.

„Зато морам да вам кажем – да није важна било чија гордост, сујета и амбиција, него једино будућност и судбина нашег народа“, наводи се на крају Босићевог писма владики захумско-херцеговачком.

БЕТА