„Функционери са севера Косова слушају своје грађане“

Protest-Srba-sa-Kosova

Председник Скупштине Косова и Метохије Славко Стевановић изјавио је данас да функционери на северу Косова морају да спроводе одлуке својих грађана о односу премакосовским институцијама и да им је небитно да ли ће због тога бити смењени.

„Ми смо представници нашег народа и дужни смо да спроводимо одлуке наших грађана, па нам је небитно ако због тога треба да будемо смењени“, рекао је Стевановић новинарима у Звечану на отварању просторија скупштине коју су формирали одборници локалних скупштина на северу Косова.

Председник Владе Србије Ивица Дачић рекао је да ће бити смењени државни службеници на Косову који не поштују политику владе. Београд је позвао косовске Србе да изађу на локалне изборе Косова 3. новембра, али су представници локалних самоуправа на северу Косова већински против изласка на изборе.

„Много је нелогичног и непотпуног информисања у вези са изборима који ће бити одржани на Косову“, рекао је на конференцији за новинаре Љубомир Радовић, помоћник председника општине Звечан.

Радовић је прецизирао да 3. новембра неће бити одржани локални избори на Косову и Метохији, већ „локални избори Републике Косова које је расписала председница Републике Косова Атифете Јахјага“.

„Избори су расписани у складу са Законом о локалним изборима и Уставом Републике Косово, спровешће их Централна изборна комисија Републике Косово, а право учешћа на изборима имају сви грађани Републике Косово уписани у централни изборни списак“, рекао је Радовић.

Скупштина Косова и Метохије закључила је прошле недеље да је излазак на изборе 3. новембра неприхватљив јер је у супротности са Уставом и законима Србије и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, и поново затражила да се Уставни суд што пре одреди према Бриселском споразуму Београда и Приштине.

БЕТА