Албански православци јачи од Албаније (ВИДЕО,ФОТО)

crkva u albaniji

Пермет, Албанија: 15. августа држава је на полуилегалан начин присвојила цркву Ваведења Пресвете Богородице у Пермету, на југу Албаније. Како сазнајемо, верујући су са својим свештенством 18.08. повратили цркву и тамо одслужили молебан, упркос отпору полиције. Догађај можете видети на следећем видеу:

Пермет је мали град на југу Албаније. Црква је стара 600 година. Више пута је рушена и обнављана. У 17. веку је добила свој коначни изглед, да би током владавине комунизма била претворена у дом културе. Зграда цркве је деведесетих опет враћена православнима. Осим места за богослужење православни су оквиру комплекса зграда имали и обданиште.

P1030103

Одузимање цркве од верника

Бивши руководиоци дома културе су, како тврде представници Цркве, на полуилегални начин у монтираном процесу недавно добили од суда право да преузму зграду цркве. 15. августа, док су по новом календару православни у Албанији прослављали Велику Госпојину, приватно обезбеђење уз подршку градске полиције је упало у зграду цркве, заузели су је и конфисковали иконе и сав инвентар. Дошло је до физичког обрачуна, и међу свештеницима је било повређених. Верници су били спречени да уђу у своју цркву. Према подацима свештеника, нападачи су скрнавили цркву рушећи крстове.

P1030076

Држава конфисковала иконе и инвентар цркве

По закону Албаније, православни би могли да поврате цркву уколико докажу да је зграда дома културе на најмање 25% зграде цркве. Када се тражење представника власти појавило, православни су понудили да учествују својим прилогом у градњу новог дома културе, а да црква остане њима. Очигледно је да представници власти овај предлог нису прихватили.

531890_195262660648760_1168747526_n

Рушење звона

Како тврде албански медији, после насилног одузимања цркве, реаговало је грчко Министарство иностраних послова. Они су затворили границу према Албанији што су албански медији назвали осветом. Иначе, се међу албанским националистима Православна Црква Албаније пежоративно назива „грчким шпијунима“.

71783

Свештеник Илија који је имао физички обрачун са полицајцима: “Назвали су ме “прљави Грк” и “младунче (архиепископа) Јанулатоса”.

Преокрет је наступио 18.08. када су верујући вођени својим свештеницима напали на цркву, и уз кошкање са приватним обезбеђењем (у Албанији њих називају приватном полицијом) из фирме за обезбеђење „Аулона“, надјачали их и извршили упад у своју закључану цркву. По подацима сведока два свештеника и два верника су добили лакше телесне повреде услед физичког обрачуна са овим полицајцима. Верници су срушили параван и ушли у своју цркву где су одслужили благодарствени молебан поводом победе над представницима обезбеђења. Сукоб је трајао свега 20 минута. Били су присутни и градски полицајци који су сукоб посматрали са равнодушношћу.

На крају, додајмо да је вођство Албанске православне цркве изразило противљење одлуци да се црква узурпира. Да ли је ово почетак још једне странице страдања албанских православаца (етничких Албанаца, Грка, Срба и Влаха), и да ли ће кроз ово страдање да вођство ове цркве промени курс са јереси екуменизма у којој учествују ка православљу остаје да се види. Пример Сирије и страдања тамошњих православаца може да се понови још једном и на простору Европе у условима глобализма који све више показује своје тоталитарне чељусти.

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“