Албанци праве „Природну Албанију“

prirodna-albanija

Албанци скупљају милион потписа за обједињавање свих сународника у једну државу. “Природна“ већа од Велике. Потписе, наводно, већ дали поједини посланици у околним земљама

ОСНИВАЧ покрета „Природна Албанија“, директор Института за регионалне прогнозе из Тиране Кочо Данај, у новом замаху промовисања старог пројекта, осим медијских наступа, покренуо је и потписивање петиције за остварење тог циља, „за предупређење трећег балканског рата“, на коју су, како тврди, потписе већ ставили посланици парламената Албаније, Црне Горе, Косова, Македоније.

У руководствима владајуће албанске Демократске уније интеграција (ДУИ) Аљија Ахметија и опозиционе Демократске партије Албанаца (ДПА) Меднуха Тачија, у Македонији, нису вољни да коментаришу тврдње Данаја. Но, нема ни демнатија, а према проценама дела албанских аналитичара у Скопљу, извесно је да пројекат „Природне Албаније“, без икакве сумње „има природну подршку“ и из суседства, па свакако и из Македоније.

Петицију потписују Албанци и у земљама западне Европе, а у медијским наступима Данај објашњава да тиме „желе да изврше притисак на међународну заједницу како би се остварио циљ да сви Албанци живе у заједничкој држави“.

Данај је за скопски „Дневник“ прецизирао да ће се многи изненадити резултатима подршке, који ће бити објављени 28. новембра, на Дан албанске заставе. На конференцији за новинаре у Минхену он је прецизирао да ће до тада сасвим сигурно бити прикупљено милион потписа Албанаца у дијаспори. Петиција ће, како је најавио, између осталог, бити предата владама Немачке, Велике Британије и Аустрије.

Прецизирао је да је потпис на поменуту петицију до сада ставило око 40 посланика албанског, црногорског, косовског и македонског парламента. Пројекат који је покренуо 2010. Данај афирмише границе предвиђене актом од пре једног века, на Скупштини у Валони 28. новембра 1912. године. Противи се изразу „Велика Албанија“, будући да су га, како објашњава, користили „наши противници да заплаше Европу, САД, суседе“, јер би та Велика Албанија „запалила Балкан“.

ОСАМ ФАЗА КА ЦИЉУ ОСТВАРЕЊЕ циља „Природна Албанија“, према Кочу Данају, требало би да се спроведе у осам фаза. Почетак је предвиђен спајањем Албаније и Косова и „преузимањем“ територија Западне Македоније, потом грчке области Чамурија, па прикључењем „Прешевске долине“ на југу Србије и дела Црне Горе. У случају „сметњи“ у овом пројекту, Данај је у неколико наврата проценио да „уколико избије трећи балкански рат“, жаришта би била на северном делу Косова, у Македонији, Грчкој и у Босни и Херцеговини.

НОВОСТИ