Откривени узроци 30 најчешћих тумора

dnkРак настаје услед мутација гена, тврде биртански стручњаци који су први пут направили “лексикон генских мутација” одговорних за тридесет најчешћих типова рака.

На основу проучавања канцерогених обољења код седам хиљада пацијената, британски тим са института “Wеллцоме Труст Сангер Институте” направио је својеврсни лексикон узорчника најчешћих облика рака, који може убрзати процес проналаска лека за ту болест.

У извештају који је представљен у новом броју часописа „Натуре“ откривене промене у генетском коду одговорне су за 97 посто од 30 најчешћих малигних тумора.

Према њиховом објашњењу, тумори настају када се ћелије, услед мутација у генима, све брже размножавају и то на неправилан начин. У њима се може накупити и цели низ мутација због којих ће се ћелије трансформисати у смртоносна канцерогена ткива.

Они су идентификовали 21 образац мутирања гена који су у непосредној вези са појавом рака. У највећем броју случајева успешно су издвојили и биолошке процесе који су одговорни за јављање болести, преноси „Хуффингтон Пост“.

Сваки облик канцера почива на најмање две генетске мутације, у зависности од сложености обољења. Примера ради, рак јајника је повезан са две мутације гена, док је у случају рака јетре кључно чак шест мутација, тврде британски стручњаци.

Поједини уочени обрасци мутација везани су само за једну врсту рака, док има и оних који се уочавају код неколико сличних обољења.

Занимљиво је да је од 30 проучаваних врста рака, чак 25 у непосредној вези са процесом старења организма. Међутим, од откривене 21 мутације за њих 12 још не постоји објашњење.

Професор Мајк Стратон, директор института “Сангер”, каже да је врло узбуђен због ових резултата.

“У геному рака сакривени су ови знаци, односно узорци који откривају шта стварно узрокује рак, и то је веома важно”, рекао је Сангер.

“То нас води у нова подручја за која раније нисмо знали да постоје”, додао је он.

Према његовим речима, ово откриће требало би да буде одлична основа за преписивање делотворнијих терапија, али пре свега за проналазак лека за највећи број канцерогених обољења.

Б92