Српски полицајци иду у шиптарску полицију

kosovo-policija

ПРИШТИНА – Приштински дневни лист „Трибуна“ објавио је данас, позивајући се на изворе блиске делегацији Приштине за технички дијалог у Бриселу, да се званична Приштина сложила са предлогом Београда да 280 бивших припадника МУП-а Србије на северу Косова буде део ткзв. Косовске полиције.

Лист наводи да се Приштина сложила и да бивши припадници МУП-а Србије не полажу заклетву, нити да пролазе неки колективни тренинг пре него што постану саставни део косовске полиције.

Члан приштинског техничког преговарачког тима и саветник заменика такозваног премијера Владе Косова Дритон Лајчи потврдио је Танјугу ову информацију.
„За њихову интеграцију у ткзв. косовску полицију процедуре су једноставније, јер морамо бити у корак са временским роком који је предвиђен за реструктуирање и реорганизацију која следи“, изјавио је Лајчи.

Локални експерти за безбедност и поједине невладине организације сматрају да интеграциони процес Срба са севера у косовске институције, а посебно када су у питању некадашњи припадници српске полиције, захтева залагање целог косовског друштва, а не само косовских институција.

С друге стране опозициони покрет „Самоопредељење“ сматра да оваквим поступцима влада злочинца Хашима Тачија само показује да све више „доводи Србију на Косово, а не Србе у косовске институције“.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП