„Тачи ће као Милошевић варати на шиптарским изборима на КиМ“

Podgorica, 19. marta 07.  - Clan srpskog pregovarackog tima za Kosovo i Metohiju Marko Jaksic optuzio je danas medjunarodnog posrednika Martija Ahtisarija da sve cini da Kosovo dobije nezavisnost i da je pristrasan.FOTO TANJUG/ARHIVA/zk

Привремена Скупштина Аутономне покрајине Косово и Метохија оцењује да су локални избори на Косову, које организују приштинске власти, неприхватљиви јер се њима крше Устав и закони Србије. Посланик Демократске странке Србије Марко Јакшић оценио је да би Срби изласком на локалне изборе на Косову изгубили слободу и све што имају.

Јакшић је подсетио да је деведесетих година власт Слободана Милошевића злоупотребљавала велики број албанских гласова на изборима и изразио бојазан да ће сада та иста власт, гласовима избеглих Срба, одржати власт Хашима Тачија – да би увела Србију у Европску унију.

„Ми овде морамо јасно и гласно да кажемо: никакве манипулације и никакви гласови Срба који су отишли са ових простора, не могу да одлучују о нашој судбини. О нашој судбини можемо да одлучујемо ми сами, а најбоље ћемо да одлучимо ако не изађемо на изборе. Сви они гласачки листићи широм Србије за нас неће бити валидни јер они протерују, фалсификују и измештају државу Србију са ових простора“, рекао је Јакшић и оценио да народу треба објаснити да се у вези с изборима не ради о вољи „четири човека“, већ о ставу српског народа на Косову и Метохији и да власт Србије мора да промени Устав да би „избрисала своју јужну покрајину“.

Представници Срба (дефинитивно) неће учествовати на локалним изборима на Косову јер би то значило да се држава Србија у потпуности повукла из јужне српске покрајине, рекао је начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић.

Недељковић је посланицима на седници Привремене скупштине Косова и Метохије пренео да је председник Србије Томислав Николић на састанку у среду казао да ће се избори спровести „са или без Срба“, да је основни разлог за излазак на изборе формирање Заједнице српских општина (ЗСО), као и да Београд нема много савезника у решавању питања Косова. Николић је, према његовим речима, навео да је на Србима са севера Косова „одговорност и ако изађу и ако не изађу на изборе, да је свет признао Косово као државу, да је питање дана када ће пет чланица ЕУ које нису признале косовску независност то урадити“.

Недељковић је додао да је премијер Ивица Дачић „у потпуности“ подржао излагање Николића, с тим што је поручио да власт у Београду неће позвати Србе да изађу на изборе ако гласачки листићи буду носили грб Републике Косово.

„Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин нам је предочио да ће уколико не изађемо на изборе власт узети људи блиски Приштини, да бојкот неће успети и да су се из Зубиног Потока до сада пријавиле три српске листе“, рекао је Недељковић.

БЕТА