Београд и Приштина јединствени у вези шиптарских избора

dacic i taci

Ткзв. косовски званичници и аналитичари поздравили су данас позив државног врха Србије упућен српским лидерима на северу Косова да учествују на локалним изборима 3. новембра.

Такозвани министар спољних послова владе Косова Енвер Хоџај изјавио је Танјугу да данашњи састанак државног врха Србије са косовским Србима са севера потврђује да је званични Београд заинтересован за спровођење бриселског споразума.

„Данашњи позив упућен Србима на северу говори да је Србија без сумње заинтересована да нормализује односе са Косовом и тиме отвори себи пут ка агенди европских интеграција, јер интеграција косовских Срба и стабилизовање ситуације на северу јесу главне премисе Србије на путу ка ЕУ“, оценио је Хоџај.

Такозвани саветник вицепремијера и министра правде у косовској влади Дритон Лајци за Танјуг је рекао да поздравља настојање државног врха Србије да убеди Србе да учествују на локалним изборима.

„То је у духу Бриселског споразума“, рекао је Лајци и оценио да је кључ решења за излазак Срба на северу Косова у рукама званичног Београда.

Директор Центра за балканске студије и политички аналитичар из Приштине Фадил Лепаја оцењује као охрабрујућу чињеницу да се водећи људи Србије окрећу заједничкој будућности ка Европи.

„Сматрам да је њихов позив Србима са севера да не бојкотују изборе на Косову искрен. Сходно томе Срби на Косову не треба да траже савезнике у борби против Албанаца него да Албанце виде као савезнике за заједнички пут прогреса ка цивилизованој Европи. Нико добронамеран не би волео да се понови рат на Косову“, рекао је Лепаја Тањугу.

Државно руководство Србије упутило је данас Србима са Косова и Метохије поруку да је излазак на статусно неутралне изборе најбољи начин да се боре за српске државне и националне интересе у јужној покрајини, док су представници Срба најавили да ће одлуку донети наредних дана.

РТВ