„Гасимо илегалне српске институције, како је договорено“

Edita-Tahiri

Заменица ткзв. премијера тзв. Косова Едита Тахири изјавила је да ће до краја септембра бити расформиране све паралелне безбедносне структуре државе Србије на северу Косова, ако све буде ишло како је планирано споразумом Приштине и Београда.

„Ако процес буде напредовао у складу с временским оквиром и договореним споразумима, 30. септембра ће се угасити све илегалне српске структуре безбедности које делују на Косову од 1999. године“, рекла је Едита Тахири, која је и шефица косовске делегације у разговорима о примени споразума Београда и Приштине.

Како су пренели приштински медији, она је рекла да ће потом „доћи и до интеграције појединаца који желе да постану део Полиције Косова и осталих безбедносних структура“.

Едита Тахири је истакла и да се ради на затварању илегалних српских структура у општинама на северу, које ће се касније интегрисати у косовске органе. Према њеним речима, тај процес би требало да се оконча до 30. септембра, ако буду поштовани рокови.

Она је казала да се у Бриселу разговарало и о општинским изборима заказаним за 3. новембар, као и да су о тој теми разговорали представници Косова и Србије, уз учешће представника ОЕБС-а.

БЕТА