Нови курс или политичка анестезија

vucic izdajnik na kim

У СНС и СПС тврде да изјава шефа владине Канцеларије за Косово и Метохију Александра Вулина да би косовски Срби могли да имају свог „Милорада Додика“ не значи промену садашње државне политике, иако је пре само неколико месеци премијер Србије Ивица Дачић убеђивао Приштину, Брисел и Вашингтон да будућа заједница српских општина неће бити нова РС.

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић сматра да је пре реч о „пропагандној анестезији“, мада не искључује ни могућност наговештаја промене политичког курса у Београду, док његов колега Душан Јанић процењује да ће тројка на државном врху – председник, премијер и вицепремијер – поново морати да се куне пред међународном заједницом да у бриселским преговорима и договорима подржава принцип територијалног интегритета Косова.

Од Александра Вулина наш лист до јуче није добио одговоре на питања због чега је Србима потребан Додик, ако је КиМ део Србије, да ли се мења државна политика, као и да ли иза идеје о „косовском Додику“ стоји и Александар Вучић, јер Вулин каже да све раде заједнички.

Милован Дрецун, посланик СНС и председник одбора за КиМ у Скупштини Србије, тврди за Данас да Вулинова изјава није призивање духа РС на Косову, него говори о томе да је „косовским Србима потребан лидер који ће ставити интересе српског народа и државе Србије изнад својих личних интереса и интереса Приштине, што до сада није био случај“.

– Можда није требало да помиње баш Додика, али не бих желео да коментаришем Вулинову изјаву. Он то треба да учини сам. У јединственој државној политици о Бриселском споразуму, његовој примени и припреми нових договора нема никакве пукотине, нити другог колосека. Вулин је лично био против Бриселског споразума, али му то не смета да на челу Канцеларије за КиМ да ради на његовој реализацији, јер је реч о спровођењу државне политике – објашњава Дрецун.

Он истиче да је „заједница општина нови политички и економски субјект предвиђен Бриселским споразумом, који ће имати своју аутономију, али неће бити ентитет или „РС“ на КиМ“. Саговорник Данаса негира да се власт у Београду понаша као „тутор“ косовских Срба, јер им одређује „профил“ вође и начин учешћа на локалним косовским изборима. Дрецун сматра да је то „брига матичне државе за српски народ на КиМ, који је њен део“ и да званичан Београд, као преговарач у Бриселу утиче јер има право на свој став.

– Нема никакве најаве да се политика према КиМ мења и да би се ишло ка подели, јер је то у супротности са Уставом Србије. Заједица општина функционисаће под условом да се реше проблеми који су се на преговорима у Бриселу појавили прошлог уторка и среде, јер Приштина инсистира да преко гласачких листића постигне признавање косовске независности – изјавио је за Данас посланик СПС у Скупштини Србије и председник Покрајинског одбора социјалиста Звонимир Стевић.

Стевић каже да „заједница општина не може да буде исто што и РС у БиХ, али ће бити нешто слично, мада не одмах на почетку“.

– Постоји стална линија интерпретације Бриселског споразума и предстојећих локалних избора као победе идеје Србије о РС и подели. То постаје оперативна сметња за Београд. Вулинова изјава поново ће довести у непријатан положај не само Дачића, него и Николића и Вучића. Заједница општина није добила овлашћења која је требало управо зато што су је Приштина и међународна заједница доводиле у везу са РС и Додиком – указује Душан Јањић.

Он истиче да „у унутрашњој политици Србије нема синхронизованости – Канцеларија за КиМ ради једно, а Дачић и Вучић говоре друго“ и упозорава да ће Вулинова изјава бити велико оптерећење за договоре о локалним изборима.

– Њена директна последица су рестриктивни услови гласања за прогнанике и расељене са КиМ у остатку Србије. Неће бити бирачих места у Србији ван КиМ, прогнани Срби моћи ће да физички гласају само на три, четити места, са којих ће се гласачки листићи слати у ЦИК Косова. Вулинова изјава ојачаће мишљење у међународној заједници да Београд спрема листу за коју намерава да краде гласове у Србији ван КиМ, јер без тих гласова та листа неће моћи да прође. Истовремено, нанео је и велику штету Додику који је вешто хендловао Србе, па није било ни другог протестног митинга у Београду, нити најављеног референдума – изјавио је за Данас Душан Јањић.

Ђорђе Вукадиновић сматра да „Вулинове изјаве треба узимати са великом дозом резерве јер су опозиве и углавном су намењене домаћој публици и охрабривању Срба са севера КиМ да прихвате бриселски споразум и изађу на предстојеће локалне косовске изборе. Вукадиновић не искључује могућност да би ово могао да буде и наговештај промене курса у Београда и подсећа да је Вулин у време потписивања бриселског споразума био ближи ставу Томислава Николића.

– Ово, ипак, више личи на пропагандну анестезију јер се користи Додикова успешна репутација српске борбе у независној БИХ, што добро звучи, али заправо наводи на мирно прихватање независности КиМ. У сваком случају изјава је дискутабилна и са становишта српске политике и међународних очекивања – каже Ђорђе Вукадиновић.

Данас

Спорни гласачки листићи и ОЕБСШеф владине Канцеларије за КиМ изјавио је да је за Србију неприхватљиво да гласачки листићи на локалним косовским изборима имају обележја косовске државе. Вулин захтева да ОЕБС буде статусно неутралан и најављује да у супротном „избора неће бити“, преноси РТС. Председница Централне изборне комисије Косова Ваљдете Дака тврди да ће гласачки листићи за локалне изборе 3. новембра „сигурно имати обележја државе Косово“ и да ће ОЕБС прикупљати гласове бирача на северу покрајине, где ЦИК Косова нема приступ. 

 

Тачи: Српска страна мења приступ северуКосовски премијер Хашим Тачи током викенда одбацио је тврдње званичног Београда да Приштина својим понашањем доводи у опасност примену бриселског договора. Тачи тврди да је Београд почео да мења приступ северу Косова и да је то приметио на састанцима које је имао са представницима Владе Србије.