Еулекс предао матичне књиге Каменице и Витине Тачијевој “агенцији за регистрацију грађана Косова”

predaja maticnih knjiga siptarima

Представници Еулекса предали су данас 1.550 оверених копија матичних књига из Србије “Агенцији за регистрацију грађана Косова”, саопштено је из Еулекса.

Еулекс предао матичне књиге Каменице и Витине

Предати су сви списи за две општине, Каменица (824 књиге) и Витина (726 књига), који се састоје од оверених копија оригиналних матичних и црквених књига са подацима о рођењу, венчањима и смрти.

Копије су израђене и оверене прошлог месеца у склопу пројекта са седиштем у Нишу, у који су укљуцени Еулекс, Канцеларија ЕУ на Косову (СПЕУ), Дански савет за избеглице као партнер у реализацији, и тимови из Приштине и Београда.

Процењује се да у Србији постоји око 12.036 матичних књига.

Процес оверавања копија оригиналних матичних књига део је споразума постигнутог 2. јула 2011. године током дијалога између Приштине и Београда, под покровитељством ЕУ.

Овај пројекат представља прву фазу успостављања “потпуно поуздане и одрживе Матичне службе на Косову”, како је наведено у мапи пута визне либерализације.

До сада је Еулекс извршио примопредају више од 6.320 оверених копија матичних књига које покривају општине Приштина (1.013), Липљан (848), Обилић (264), Косово Поље (219), Глоговац (425), Подујево (1.066), Гњилане (935), Каменица (824) и Витина (726).

ТАНЈУГ