Хочевар позива на екуменистичку литију у Нишу

nadbiskup-kardinal-Andj

Милански едикт је уредба коју су 313. у Милану заједнички прогласили Константин Велики, тада тетрарх Запада и Лициније, тетрарх истока, а њоме је и службено означен крај вјерских прогона у Римском Царству.

Свети Цар Константин (273-337) рођен је у Нишу. Према Предању: млади Константин, паганин, видео је пред одлучујућу битку за царски престо, на небу знак хришћанског крста, а подно њега натпис: »In hoc signo vinces!« – “Oвим ћеш знаком победити”. Потакнут тим виђењем 313.године дао је слободу хришћанима – Миланским едиктом.

Његова мајка, св. Јелена, 14. септембра 320. године пронашла је на Калварији крст на коме је распет Господ Христос. На том месту је цар Константин наредио да се сагради велика двострука базилика у којој је био похрањен велики део Христовог крста.

Како јавља хрватски сајт “Лаудато”, “средишње међународно екуменско ходочашће одржат ће се у Нишу 20. и 21. рујна (септембра) 2013., а предводит ће га папин изасланик милански надбискуп кардинал Ангело Скола.

Ходочашће младих започет ће сусретом у Алексинцу у петак 20. рујна у 12 сати, а потом ће се упутити у Ниш и започети славље првом Вечерњом мисом у 19 сати, те ће се наставити цјелоноћним бдијењем, клањањем крижу и адорацијом пресветом сакраменту. Ходочашће ће обиљежити млади који су позвани да као апостоли молитве, усмјеравању будућност цркве.

Ходочасници су позвани придружити се младима у суботу 21. рујна у 8 сати на побожност Крижнога пута на којој ће се носити јубиларни криж, а средишње еухаристијско славље на стадиону Чаиру започет ће у 10 сати.

Након мисе одржат ће се хуманитарни концерт, ходочасници ће моћи посјетити поновно уређено Археолошко налазиште “Меријани” (на путу Е-80, Ниш–Софија) које отвара врата у богату прошлост. Такођер ће се у Галерији Дуванске индустрије моћи погледати изложба “Константин Велики и Милански едикт 313. – рађање кршћанства у римским провинцијама на тлу Србије”.

Ходочашће се организира у сурадњи с Београдском надбискупијом, а посебан позив упутио је београдски надбискуп Станислав Хочевар:

„Младе различитих језика, култура, традиција и вјероисповијести с наших простора позивам да у себи открију пророчку одговорност. Све вјернике позивам да унапрјеђују значај сусрета, дијалога, размјене дарова, сусрета мјесних Цркава, солидарности с онима који су у потреби, шаљући свим људима поруку о нужности аутентичне слободе, чувања људског достојанства, вјерске слободе, слободе савјести, надилажења прошлости исправним тумачењем повијести, као и чежње за миром, помирењем и сурадњом.

kriz

Програмом посете је предвиђено да се првог дана, 19. септембра у Београду, кардинал Скола састане са председником Србије Томиславом Николићем и српским патријархом Иринејем. Већ наредног дана кардинал Скола иде у Ниш, где ће бити свечано отворен споменик који поводом јубилеја Миланског едикта “Света столица” поклонања родном граду цара Константина – каже жупник нишке цркве Узвишења светог Крижа фра Нико Јосић.

Ово ходочашће, тако богато важним симболима, порукама и могућношћу бољег упознавања прошлости и садашњости, омогућит ће нова искуства наде за будућност.

Велико регионално ходочашће у Ниш није само питање захтјевне организације, него прије свега питање наше савјести, нашег разума и срца, наше одговорности пред Богом и повијешћу.

Зато смо баш сви позвани да молитвом, сурадњом, приједлозима, примједбама, судјеловањем, ходочашћем, донацијама и волонтирањем градимо нови свијет за који се на Крижу предао наш Господин – Алфа и Омега свега постојећег и свега спасеног. Отуд и гесло: „За слободу ослобођени“.

Добродошли и благословљени били сви који желе изградити нову цивилизацију љубави. Зазивамо Духа Светог да међу нама пробуди ново срце и нову душу.“, каже се на хрватском сајту.

niš

Прорадили рефлектори на Чаиру

Допунимо податком да је главни делатник у организацији овог догађаја фра Нико Јосић изјавио да ће римокатолици у Нишу изградити “споменик толеранцији” док је са бројем римокатолика који ће учествовати на овом догађају лицитирао: изјављивано је разним поводима да ће доћи 100.000 или 30.000 или 20.000. Стадион нишког Радничког је недавно проширен и сада има капацитет за 40.000 гледалаца. Ових дана су прорадили и рефлектори.

Припремила екипа Фб странице “Православље живот вечни”