Не једите халапљиво

jedenjeМетеоризам је врло непријатан симптом који настаје накупљањем велике количине гасова у цревима, а најчешћи узрок овог симптома је аерофагија, халапљиво конзумирање хране

Веома мали број људи зна шта је то метеоризам или аерофагија. Реч је о надутости стомака као последици халапљивог конзумирања хране, јер се на тај начин, при сваком залогају или гутљају, прогута и доста ваздуха. Метеоризам је врло непријатан симптом који настаје накупљањем велике количине гасова у цревима, а најчешћи узрок овог симптома је аерофагија, халапљиво конзумирање хране. Уколико и ви патите од метеоризма и често се због тога осећате врло непријатно, пре свега морате да промените неке лоше навике:

* Не прождирите храну, једите споро и сваки залогај добро прожваћите, јер кад једете у журби гутате и много ваздуха.

* Не говорите пуних уста. То не само да је непристојно, већ може да погорша симптоме метеоризма.

* И психичка напетост може да буде један од узрока надутости.

* Било би добро када бисте се после обилног јела макар мало прошетали и на тај начин олакшали варење хране.

* Пушење не само да је погубно за свеукупно здравље, већ и са увлачењем дима из цигарете увећавате накупљање ваздуха у стомаку. Зато што пре оставите пушење.

* Што чешће једите свеже јагоде, боровнице, јабуке, крушке, нар, јер ове врсте воћа поседују одређена својства која вам могу помоћи да се изборите са овим непријатним симптомом. Јагоде су богате минералима и витаминима Б, Ц, Е и делују као природни диуретик и лаксатив. Јабука садржи пектин, влакно које штити црева. Поред пектина крушка садржи и друга влакна која стварају осећај ситости и стимулишу кретање хране кроз црева. Боровница спречава ферментацију хране у цревима, а нар подстиче рад лењих црева.

НОВОСТИ