Глас Русије: Док Москва реагује, Београд срамно ћути

moscva

У Русији и другим земљама строго се кажњава изругивање државним симболима, али у неким државана то није случај – у Србија се то дешава често, оцењује Глас Русије.

Ових дана америчка музичка група „Бладхаунд Генг“ експресно је протерана из Русије због крајње недоличног брисања задњице руском заставом. У исто време, у центру Београда, испред градских и државних институција јавно се шири застава противуставне сепаратистичке косовске републике, али то није био никакав повод за реакцију државних органа, па чак ни за примерену реакцију водећих медија – наводи Глас Русије.

Руски званичници, али и обични грађани Русије и Украјине, били су згрожени поступком басисте на концерту у украјинској Одеси, када се музичар пред публиком поспрдно обрисао руском тробојком.

После тог инцидента, рокери из Филаделфије отпутовали су у Русију, али тамо им је наступ отказан, а затим су морали и да напусте земљу због грубог вређања државног симбола.

Међутим, неколико сличних случајева у Београду је прошло скоро сасвим неопажено у јавности, иако су том приликом истицани симболи који су, благо речено, у нескладу са Уставом и законима Србије, јер се њима подстиче цепање државне територије.

Пре два месеца, у средишту Београда, и то након званичног пријема код председника Србије Томислава Николића, тројица младих Албанаца су раширили заставу самопроглашеног Косова испред зграде Скупштине Београда, и при том су се фотографисали за успомену.

Други пример је био још драстичнији, а он се одиграо још пре пет година, када је савремени уметник из Приштине излагао своја дела у Новом Саду и Београду, а један од његових радова је приказивао познатог терористу Адема Јашарија у поп-арт стилу.

Тада је против наведене изложбе у Београду негодовала група грађана, а на отварању изложбе је био присутан велики број полицајаца – наводи Глас Русије.