Шиптари хоће општину Тузи

siptari u crnoj gori

Подгорица — Странке које у црногорском парламенту заступају етничке Албанце траже да се што пре одржи референдум о самосталној општини Тузи, која је у саставу Подгорице.

Странке Форца и Грађанска иницијатива које учествују у садашњој владајућој коалицији у Црној Гори, запретиле су да би могле напустити тај савез ако поменути референдум не буде одржан наредне јесени.

Према ранијем договору, рок за расписивање референдума је 15. август, али сада се спекулише о одлагању референдума, јер је једна студија показала да нова општина не би била економски одржива.

У албанским странкама, међутим, има мишљења да је таква оцена фалсификат, јер, наводно, садашњој власти у Подгорици не одговара издвајање Малесије, са месним центром Тузи, јер би на тај начин била доведена у питање њена позиција на предстојећим локалним изборима који су предвиђени за пролеће 2014. године.

Подгорица, са административним и политичким статусом главног града, сада има карактер заједнице општина, у којој Тузи и Зета имају статус градске општине.

Тузи су месни центар Малесије, подручја уз границу Црне Горе са Албанијом, у коме живе етнички Албанци, претежно католичке вере.

БЕТА