Филм о трговини органима на фестивалу у Призрену

zuta kuca trgovina organima

Нови документарни филм о илегалној трговини огранима на Косову и улозу коју је у томе имала клиника Медикус из Приштине биће следеће седмице приказан на фестивалу документарног филма ДокуФест у Призрену.

Филм „Талес фром тхе Орган Траде“ режирао је канадски режисер Рик Естер Естер. У њему се говори и о случају клинике Медикус, из које је пет људи већ осуђено почетком 2013. за нелегалну продају бубрега, преноси данас Балкан инсајт.

У 82 минута, филм обрађује приче сиромашних људи који су пристајали на продају својих органа за новац. Документарац кроз интервјуе донатора органа и пацијената који су те органе добили, прати пут црног тржишта људских органа.

Канадски редитељ успео је да за филм добије и интервјуе од европског тужиоца Џонатана Ратела, као и турског лекара Јусуфа Сонмеза који је био на Интерполовој потерници због трговине органима.

Донатори органа добијали су по 15.000 евра за бубрег, а за њихову трансплантацију, углавном израелски држављани, плаћали су 70.000 евра, наводи се у филму.

Ткзв. суд у Приштини крајем априла осудио је бившег власника клинике Медикус Луфтија Дервишија на осам година затвора и новчану казну од 10.000 евра. У истом поступку осуђено је још четворо људи из исте клинике.

БЕТА