Други дан Самита БРИКС-а: Почела седница у ужем формату, Путин председава

brics

За данас су предвиђене две седнице у уском и проширеном саставу, а после разговора у проширеном саставу лидери БРИКС-а ће усвојити завршни документ Казанску декларацију

У Казању се наставља Самит БРИКС-а, а око 10 часова почео је састанак самита БРИКС-а у ужем формату, којим председава председник Русије Владимир Путин.

Путин је предложио је на седници БРИКС-а у ужем формату да се оформи списак земаља-партнера БРИКС-а и да се то унесе у завршну декларацију Самита.

Осим тога, Путинов помоћник Јуриј Ушаков је рекао и да је у оквиру БРИКС-а постигнут договор о критеријумима за државу – партнера, а даље проширење организације одвијаће се у складу с тим.

За данас су предвиђене две седнице у уском и проширеном саставу, а после разговора у проширеном саставу лидери БРИКС-а ће усвојити завршни документ, Казанску декларацију.

У Казању је у уторак почео Самит БРИКС-а под мотом „Јачање мултилатерализма за праведан глобални развој и безбедност“ и трајаће до 24. октобра.

Десетине страних лидера окупиле су се у петом по величини руском граду на три дана интензивних дипломатских и билатералних разговора на високом нивоу.

У питању је први самит након проширења БРИКС-а па ће, осим земаља оснивача Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке републике, учествовати и Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати и Етиопија, који су од 1. јануара ове године постали чланице.

  • 23. окт 2024 • 10:35

    10:35

    Путин: Земље БРИКС-а позитивно утичу на глобалну стабилност – не речима, већ делима

    Русија настоји да ојача ауторитет БРИКС-а у свету и да се фокусира на решавање глобалних и локалних проблема, изјавио је руски председник Владимир Путин током састанка земаља БРИКС-а у ужем формату.

    Он је истакао да „све земље БРИКС-а, не речима, већ делима, имају позитиван утицај на глобалну стабилност, а да је такав курс сада посебно важан“.

    „Настојали смо да ојачамо ауторитет БРИКС-а, повећамо његову улогу у светским пословима, у решавању хитних глобалних и регионалних проблема. Све наше државе се залажу за равноправност, добросуседство и узајамно поштовање, за афирмацију високих идеала пријатељства и слоге, за универзални просперитет и благостање, не речима, већ делима, показују одговорност за будућност света, и имају заиста позитиван утицај на стање у глобалној стабилности и безбедности и дају значајан допринос решавању хитних регионалних проблема“, нагласио је Путин.

    Опширније прочитајте ОВДЕ.

  • 10:33

    Почео састанак самита БРИКС-а у ужем формату

    У Казању је почео састанак самита БРИКС-а у ужем формату, којим председава председник Русије Владимир Путин.

  • 10:31

    Председник Азербејџана стигао на самит БРИКС-а

    Председник Азербејџана Илхам Алијев допутовао је у Казањ ради учешћа на самиту БРИКС-а, јављају РИА Новости.

    На аеродрому га је дочекао лидер Татарстана Рустам Миниханов и почастио Алијева националним татарским јелом – чак-чаком.

  • 10:04

    Заједничка фотографија лидера земаља учесница самита БРИКС-а

    Лидери земаља учесница самита БРИКС-а фотографисали су се пре почетка састанка у Казању.

  • 09:37

    Путин стигао у изложбени центар „Казањ експо“

    Руски председник Владимир Путин стигао је у изложбени центар „Казањ експо“, где ће се одржати самит БРИКС-а.

    Данас су планирани састанци самита БРИКС-а у ужем и проширеном формату, а осим тога Путин планира да одржи низ билатералних контаката са светским лидерима.

  • 09:31

    Ушаков: Путин разговарао један на један са скоро свим лидерима који су дошли на самит БРИКС-а

    У уторак је руски председник Владимир Путин разговарао један на један са скоро свим лидерима који су дошли на самит БРИКС-а, рекао је помоћник председника Руске Федерације Јуриј Ушаков.

    „Наше руководство је успело да одржи разговоре у четири ока, практично са свима је био састанак на маргинама. И разматрана су најважнија и најосетљивија питања“. рекао је Ушаков.

    Према његовим речима, током вечере лидери су разговарали о Казању, Татарстану, историји, Волги, њеној важности за Русе.

    „Затим су се лидери дотакли и тема које се тичу директно Самита“, навео је он.Једна од тема била је и Украјина, а у оквиру тога и кинеско-бразилска иницијатива.

    Русија сматра да је та иницијатива корисна, а председник Путин је о томе разговарао с председницима Лулом са Силвом и Си Ђинпингом.

    „Не покрећу све земље украјинско питање, али са неким лидерима Путин је о томе разговарао мање или више исцрпно“, истакао је Ушаков.

  • 09:17

    Захарова о доласку Гутереша на самит БРИКС-а: Разлог за хистерију у Кијеву

    Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је незадовољство Кијева због доласка генералног секретара УН Антонија Гутереша на самит БРИКС-а у Казању, поручивши да је то „разлог за хистерију у Кијеву“.

    Наиме, украјинско Министарство спољних послова оштро је критиковало Антонија Гутереша због његове одлуке да оде на самит БРИКС-а и да се уздржи од учешћа на конференцији о Украјини, назвавши његов избор погрешним, и да „не доприноси циљу мира“ и „подрива репутацију УН“.

    „Наводно (Гутереш) нема право да оде негде тамо, каже нешто и тако даље.
    Зашто? Какво право имате да нам свима кажете да се не окупљамо, да се не састајемо, да не расправљамо о питањима? Штавише, ви диктирате вољу Уједињених нација“, рекла је Захарова за радио Спутњик.

    Она је напоменула да УН никоме без питања нису дале свој амблем и симбол, а генерални секретар је искористио позив и прихватио учешће на самиту.

    „Учествује у сличним догађајима, па тако и у овом. За кијевски режим то је разлог за хистерију“, закључила је Захарова.

  • 08:51

    Председник Уједињених Арапских Емирата стигао у Казањ

    Председник Уједињених Арапских Емирата Мухамед бин Зајед ел Нахјан допутовао је у Казањ на Самит лидера држава БРИКС-а.

    На аеродрому га је дочекао лидер Татарстана Рустам Миниханов.

    Уједињени Арапски Емирати придружили су се БРИКС-у 1. јануара након прошлогодишњег самита у Јужној Африци.

  • 08:48

    Си Ђинпинг: Русија и Кина одржавају глобалну стратешку стабилност

    Кина и Русија треба да продубе свестрану стратешку сарадњу, заједно чувају глобалну стратешку стабилност и међународну правду, изјавио је председник Кине Си Ђинпинг на састанку са руским лидером Владимиром Путином у оквиру Самита БРИКС-а у Казању.

    „Русија и Кина морају чврсто да бране међународни систем, чије су језгро УН, као и да заједно одржавају глобалну стратешку стабилност и подржавају међународну правду. Осим тога, морају треба да продубе свестрану стратешку сарадњу, да блиско сарађују и координирају у оквиру мултилатералних механизама као што су УН и Шангајска организација за сарадњу (ШОС)“, казао је Си, а пренело Министарство спољних послова Кине.

    Опширније читајте ОВДЕ.

  • 08:47

    Симоњан: Покушај да се изолује Русија је пропао, то је оно што показује самит БРИКС-а

    Русији и Кине је доста лицемерја и диктата Колективног запада, на челу са САД, изјавила је главна уредница РТ и медијске групе „Расија севодња“ Маргарита Симоњан на пријему на Казањском универзитету.

    „Хвала вам, што смо се заједно уморили од диктата колективног Запада. Одмараћемо се заједно када истина буде тријумфовала и заврши се овај, на самрти, униполарни свет“, додала је Симоњан, напоменувши да је самит БРИКС-а у Казању показао да је покушај Запада да изолује Русију пропао.

Извор:
РТ