Самит БРИКС-а: Статус партнера жели 13 земаља, Моди позвао Путина у посету

putin

Очекује се да ће на тродневном међународном форуму у Казању присуствовати око 20.000 делегата из више од 30 земаља

Самит БРИКС-а који је данас почео у Казању под мотом „Јачање мултилатерализма за праведан глобални развој и безбедност“ трајаће до 24. октобра. Десетине страних лидера окупиле су се у петом по величини руском граду на три дана интензивних дипломатских и билатералних разговора на високом нивоу.

Међународни форум је сазван да понуди нову визију мултилатерализма.

У питању је први самит након проширења БРИКС-а па ће, осим земаља оснивача Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке републике, учествовати и Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати и Етиопија, који су од 1. јануара ове године постали чланице.

Такође, како је најавио портпарол Кремља Дмитриј Песков, биће појашњен статус Саудијске Арабије.

Садашње земље чланице БРИКС-а заједно представљају око 46 одсто светске популације и чине више од 36 одсто глобалног БДП-а.

Скоро тридесетак држава изразило је интересовање за придруживање БРИКС-у или продубљивање сарадње са групом, а многе од њих су послале делегације највишег нивоа у Казањ. Постојеће чланице су се сагласиле да разговарају о давању статуса партнера неким од ових земаља и такве понуде би могле да искрсну током самита.

Очекује се да ће руски председник Владимир Путин разговарати са индијским премијером Нарендром Модијем, кинеским председником Си Ђинпингом, председником Јужне Африке Сирилом Рамафозом и египатским председником Абделом Фатахом Ел-Сисијем у уторак пре званичног почетка самита државном вечером.

У Казањ су већ допутовали премијер Етиопије Абиј Ахмед, премијер Индије Нарендра Моди, јужноафрички председник Сирил Рамафоса и кинески председник Си Ђинпинг, а дочекао их је лидер Татарстана Рустам Миниханов.

У плану су важни преговори и историјски договори. Председник Русије ће имати низ билатералних сусрета са лидерима држава учесница.

Москва је најавила да ће лидери земаља чланица имати прилично густ распоред на 16. самиту и да ће разговарати о актуелним питањима глобалне и регионалне агенде, резултатима заједничког рада у оквиру стратешког партнерства БРИКС-а у политичкој, економској, културној и хуманитарној сфери.

Посебна пажња биће посвећена теми реформе међународног финансијског система и повећању улоге држава БРИКС-а, развоју међубанкарске сарадње и проширењу међусобних обрачуна у националним валутама.

  • 22. окт 2024 • 19:42

    19:42

    Моди позвао Путина у посету Индији

    Индијски премијер Нарендра Моди позвао је руског председника Владимира Путина да следеће године посети Индију.

    Пре самита у Казању, Моди је, иначе, Русију посетио у јулу и то је била прва посета индијског премијера Русији у последњих пет година, али и прво међународно Модијево путовање од ступања на трећи премијерски мандат.

  • 19:35

    Гутерешов кабинет: БРИКС представља половину светске популације

    Заменик портпарола генералног секретара УН Антонија Гутереша, Фархан Хак објаснио је да је његово учешће на самиту у Казању важно јер земље БРИКС-а представљају половину светске популације.

    Кремљ је, наиме, раније саопштио да ће Гутереш и руски председник Владимир Путин у Казању разговарати о украјинској кризи и ситуацији на Блиском истоку .

  • 19:21

    Почела пријатељска вечера лидера БРИКС-а

    Лидери земаља БРИКС-а окупили су се у Казању на пријатељској вечери у Градској кући. Свечаним пријемом који је у част гостију приредио руски председник Владимир Путин, отвара се самит БРИКС-а, а руски лидер је напоменуо да ће лидери земаља чланица, започети свој рад већ за столом.

  • 19:19

    Лула да Силва инсистира да се укључи путем видео-линка и то у четири ујутру

    Председник Бразила Луис Инасио Лула да Силва инсистира на свом личном учешћу на самиту БРИКС-а путем видео-линка, иако ће у његовој земљи тада бити четири сата ујутро, рекао је руски председник Владимир Путин.

    Путин је у уторак рекао да је имао телефонски разговор са председником Бразила, који није долетео на самит БРИКС-а због повреде главе коју је задобио у суботу. Бразилски лидер је рекао да планира да учествује на самиту путем видео везе.

    „Ја сам му, међутим, рекао да ће то бити четири сата по локалном времену, али он и даље инсистира, каже: Не, желим да учествујем, барем путем видео-конференције“, рекао је Путин на састанку са Си Ђинпингом.

  • 19:15

    Стигао и палестински лидер

    Палестински лидер Махмуд Абас допутовао је у Казањ како би учествовао на самиту БРИКС-а.

    У Казањ су већ допутовали премијер Етиопије Абиј Ахмед, премијер Индије Нарендра Моди, јужноафрички председник Сирил Рамафоса, кинески председник Си Ђинпинг, као и нови председник Ирана Масуд Пезешкијан и председник Мауританије Мохамед Улд Газуани.

    Десетине страних лидера окупиле су се у петом по величини руском граду на три дана интензивних дипломатских и билатералних разговора на високом нивоу. Међународни форум је сазван да понуди нову визију мултилатерализма.

  • 19:10

    БРИКС усагласио формулацију о Украјини

    Земље БРИКС-а су усагласиле формулацију о Украјини, која ће бити укључена у завршну декларацију казањског самита, изјавио је помоћник руског председника Јуриј Ушаков.

    Додао је да је то заједничка позиција која не изазива приговоре ниједне стране.

  • 18:09

    Ушаков: Тренутно 13 земаља жели статус партнерских држава БРИКС-а

    Тренутно 13 земаља жели статус партнерских држава БРИКС-а, а то питање је предмет консултација, рекао је помоћник руског председника Јуриј Ушаков за Први канал.

    „Ово је предмет консултација између делегација наших земаља, онда ће све то размотрити лидери…Тренутно их има 13 (које траже статус партнерских држава БРИКС-а“, открио је Ушаков.

  • 16:30

    У чему се вози Си Ђинпинг?

    У питању је кинеска лимузина Hongqi.

  • 16:16

    И председник Ирана стигао на БРИКС

    Нови председник Ирана Масуд Пезешкијан стигао је у Русију како би учествовао на самиту у Казању, преносе РИА Новости.

     

  • 15:54

    Почео састанак Путина и Си Ђинпинга

    Састанак руског лидера Владимира Путина и председника Кине Си Ђинпинга је почео, јављају РИА Новости.

    Мало пре тога, помоћник Путина је открио да су у плану садржајни разговори.

    Руски лидер је поручио да су односи Русије и Кине пример како треба градити равноправне односе између земаља. Такође, истакао је да су Москва и Пекинг, без обзира на негативно спољно мешање Запада, успели да наставе да развијају трговину. Управо ти добри односи две земље су данас фактор који стабилизује ситуацију у свету, поручио је Путин, уз оцену да две земље веома успешно реализују пројекте у најразличитијим сферама.

    Говорећи о овогодишњем самиту којим председава Русија, руски лидер је рекао да је Москва урадила све што од ње зависи како би се БРИКС још више ојачао.

    Кинески лидер је са своје стране изјавио да су руско-кинески односи током последњих десет година успели да се одупру изазовима који су без преседана. Поновио је да ови односи такође нису усмерени против трећих земаља, уз поруку да сви потреси на међународној сцени не могу да поколебају чврстину односа са Москвом.

    На тему БРИКС-а, рекао је да је он данас најбитнија платформа за очување солидарности и сарадње између земаља које су у развоју. Управо је БРИКС, како је додао, фактор који доприноси мултиполарности. Си Ђинпинг је, такође, високо оценио руско председавање самитом.

     

Извор:
РТ