Израелски министар позива на формирање „ВЕЛИКОГ ИЗРАЕЛА“: Јордан, Египат, Либан то ће све бити наше

smotric

Израелски министар финансија Безалел Смотрич привукао је очи целог света у недавном документарцу због тврдњи да би Израел требало да се прошири на околне земље.

У интервјуу за документарни филм У Израелу: Министри хаоса , који је продуцирао европски јавни канал Арте , Смотрич је тврдио да ће се Израел ширити „мало по мало“ и на крају обухватити све палестинске територије, као и Јордан, Либан, Египат, Сирију , Ирак и Саудијска Арабија .

„Записано је да је будућност Јерусалима да се прошири на Дамаск“, рекао је он, наводећи идеологију „великог Израела“ која предвиђа ширење државе широм Блиског истока.

Јорданско министарство спољних послова осудило је запаљиве изјаве рекавши да истичу Смотричеву опасну и „расистичку“ идеологију.

Смотрич је раније цитирао концепт на комеморацији активисти Ликуда у Паризу. Када је говорио са подијума украшеног мапом Израела на којој је био Јордан, он је тврдио да не постоји „таква ствар“ као што је палестински народ .

Француско министарство спољних послова је накнадно саопштило да представници владе у Паризу не намеравају да се састану са Смотричем током његове посете тој земљи .

Осим што је министар финансија, Смотрич сада има значајна овлашћења над окупираном Западном обалом.

Смотрич је у августу изразио подршку блокирању помоћи Гази, рекавши да: „Нико неће дозволити да два милиона цивила умре од глади, иако би то могло бити оправдано и морално док се наши таоци не врате “.

Министар је крајем фебруара рекао да би држава Израел требало да „збрише“ палестинско село Хувара, након што је било подвргнуто насилном дивљању израелских досељеника.

Извор:
НУЛТА ТАЧКА