Галант: Наш удар по Ирану биће смртоносан, прецизан и пре свега – неочекиван

galant

БЕЗМАЛО 40 ИРАНСКИХ ПОСЛАНИКА ТРАЖИ ДА ТЕХЕРАН ПОЧНЕ ДА ПРОИЗВОДИ НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ

* Затражили су и да се преиспита одбрамбена доктрина Исламске Републике Ирана која следи фетву врховног вође земље Али Хамнеија, а она забрањује нуклеарно оружја јер је његова производња супротна исламу

* Иран би могао да се повуче из Уговора о неширењу нуклеарног оружја у очекивању удара Израела, изјавио је Алаедин Боруџерди, члан иранске  парламентарне комисије за националну безбедност и спољну политику

_______________________________________________________

OДГОВОР Израела на ирански ракетни напад биће неочекиван, прецизан и смртоносан – изјавио је шеф израелског Министарства одбране Јоав Галант.

Током посете одељењу 9900 Војнообавештајне управе, додатно је објаснио:

„Ирански напад је био агресиван, али не и прецизан. С друге стране, наш напад ће бити смртоносан, прецизан и пре свега неочекиван“.

Галант је нагласио да Иран неће имати времена да схвати шта се и како догодило.

Дан раније, 8. октобра, заменица секретара за штампу Пентагона Сабрина Синг рекла је да САД чекају разјашњења од Израела у вези са плановима за одговор на ирански ракетни напад. Синг је истакла да су САД јасно ставиле до знања Израелу да не траже рат са Исламском Републиком.

Дмитриј Генделман, саветник израелског премијера Бењамина Нетањахуа, изјавио је да ће Тел Авив „изабрати време и место одговора на ирански напад на основу интереса безбедности својих грађана“.

У овом контексту, индикативно је да је група (39) иранских парламентараца позвала Врховни савет за националну безбедност да одобри „производњу нуклеарног оружја због израелских претњи“.

Затражили су да се преиспита одбрамбена доктрина Исламске Републике Ирана која следи фетву врховног вође земље Али Хамнеија, а она забрањује нуклеарно оружја јер је његова производња супротна исламу.

Иран би могао да се повуче из Уговора о неширењу нуклеарног оружја у очекивању удара Израела, изјавио је за РИА Новости Алаедин Боруџерди, члан иранске  парламентарне комисије за националну безбедност и спољну политику.

Он је нагласио да такви разговори не значе нужно да ће Иран производити нуклеарно оружје.

Бивши израелски премијер Нафтали Бенет изјавио је 8. октобра да су се на Блиском истоку створиле историјске околности за напад на иранска нуклеарна постројења.

Према његовим речима, четири кључна елемента су се поклопила. Први од њих је објављена обавеза Сједињених Држава да „никада не дозволе Ирану да стекне нуклеарно оружје”. Други је потреба за ударом, пошто је „у протекле две године Иран акумулирао довољно високо обогаћеног уранијума да произведе десет нуклеарних бојевих глава“.

Трећим елементом бивши израелски премијер сматра саму способност јеврејске државе да зада такав ударац, а четврти је да Израел сада има оправдање за такав напад.

Извор:
ФАКТИ