Трамп сугерише Израелу да удари по иранским нуклеарним постројењима

trump

НАГЛАСИО: ПРВО ТРЕБА ТО УРАДИТИ, А О СВЕМУ ДРУГОМ – РАЗМИШЉАТИ КАСНИЈЕ

* Заменик команданта иранског Корпуса исламске револуционарне гарде – Али Сардар Фадави – упозорио  Израел да ће, ако удари на Иран, бити нападнути његове рафинерије, електране и гасна поља

______________________________________________________

КАНДИДАТ за председника САД Доналд Трамп позвао је Израел да нападом на иранска нуклеарна постројења узврати на недавни ракетни напад Техерана.

Овако је наступио на предизборном скупу у Северној Каролини, истовремено критикујући противљење Џоа Бајдена таквом нападу.

„Мислим да (Бајден) греши. Није ли то циљ по којем треба ударити? (Иранско) нуклеарно оружје је највећи ризик са којим смо суочени“, рекао је Трамп.

Додао је да је, према његовом мишљењу, потребно прво ударити по иранским нуклеарим објектима, а о свему другом размишљати касније.

У међувремену, амерички Стејт департмент је признао да би Израел могао да изведе такве нападе, упркос противљењу Беле куће.

Трамп је нагласио да САД треба да буду спремне и за такав развој догађаја.

Раније током дана, заменик команданта Корпуса исламске револуционарне гарде – Али Сардар Фадави- рекао је да ће, ако Израел нападне Иран, његове рафинерије, електране и гасна поља бити нападнути.

Тел Авив има неколико опција како да одговори – ударити центре за доношење одлука, штаб Исламске револуционарне гарде, по иранским енергетским постројењима или нуклеарној инфраструктури.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао је у званичном обраћању да је Иран направио велику грешку напавши Израел и да ће платити за то.

Нетањаху је ирански напад назвао неуспелим.

Извор:
ФАКТИ