Израел признао: Иранци су нам погодили две базе; Нетанјаху најавио одговор

bejrut

Хезболах је саопштио да израелска војска покушава да се инфилтрира у град Одајсех на југу Либана где су настављени сукоби

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) признале су да су две ваздушне базе погођене иранским пројектилима, али наглашавају да ниједна летелица није оштећена у нападу, изјавио је портпарол ИДФ бригадни генерал Данијел Хагари.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је данас да Израел мења однос снага на северу и да има „дужност“ да узврати ударац Ирану и „да ће то учинити“.

Шеф иранске дипломатије Абас Аракчи данас је упозорио израелски режим да више не искушава Иран.

„Наш одговор на било какву израелску агресију биће снажнији и оштрији“, казао је он на прес конференцији у сиријској престоници Дамаску после сусрета са председником Башаром ал-Асадом, пренела је иранска новинска агенција Мер.

Француски председник Емануел Макрон позвао је на обуставу испоруке оружја Израелу.

„Мислим да је данас приоритет да се вратимо политичком решењу, да престанемо да испоручујемо оружје за борбу у Гази“, рекао је Макрон за „Франс интер“, додајући да Француска не шаље оружје Израелу.

Експлозије су потресле јужна предграђа Бејрута у раним јутарњим сатима у наставку напада Израела на Либан, док Хезболах наводи да и даље трају сукоби са израелским трупама у пограничној области Либана.

Хезболах је саопштио да израелска војска покушава да се инфилтрира у град Одајсех на југу Либана где су настављени сукоби.

Палестински покрет Хамас потврдио је у суботу да је вођа њиховог оружаног крила Саид Аталах убијен са три члана породице у израелском нападу на палестински избеглички камп у северном либанском граду Триполију, преноси АП.

Израелска војска (ИДФ) је саопштила да је око 70 пројектила испаљено из Либана на територију Израела у петак увече и да су они пресретнути или пали на отворено тло.

ИДФ каже да је неке од ракета пресрела противваздушна одбрана, док су остале погодиле отворена подручја.

  • 5. окт 2024 • 21:40

    21:40

    Нетанјаху: Дужност нам је да одговоримо Ирану

    Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је данас да Израел мења однос снага на северу и да има „дужност“ да узврати ударац Ирану и „да ће то учинити“.

    Говорећи из своје канцеларије у Тел Авиву Нетанјаху је обећао да ће узвратити Ирану због његовог напада балистичким пројектилима у уторак, пренео је „Тајмс оф Израел“.

    „Иран је два пута испалио стотине пројектила на нашу територију и наше градове – напади балистичких ракета међу највећим у историји. Израел има дужност и право да се брани и одговори на ове нападе и ми ћемо то учинити“, рекао је Нетанјаху у видео изјави.

    Нетанјаху је рекао да је Израел уништио „велики део“ Хезболахових залиха ракета и ракета.

    „А ових дана наши војници уништавају низ терористичких тунела које је Хезболах тајно припремио, близу наших граница“, рекао је он и додао да иако војска још није отклонила претње, „јасно је да је курс рата промењен“.

  • 20:09

    Израел признао: Иранци су нам погодили две базе

    Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) признале су да су две ваздушне базе погођене иранским пројектилима, али наглашавају да ниједна летелица није оштећена у нападу, рекао је портпарол ИДФ бригадни генерал Данијел Хагари.

    „Дошло је до погодака у ваздухопловним базама Неватим и Тел Ноф, услед чега није оштећена ниједна летелица или ваздушни капацитети. Обе базе функционишу пуним капацитетом“, рекао је Хагари на брифингу.

  • 18:47

    Шеф иранске дипломатије: Наш одговор ће бити снажан и оштар

    Шеф иранске дипломатије Абас Аракчи данас је упозорио израелски режим да више не искушава Иран.

    „Наш одговор на било какву израелску агресију биће снажнији и оштрији“, казао је он на прес конференцији у сиријској престоници Дамаску после сусрета са председником Башаром ал-Асадом, пренела је иранска новинска агенција Мер.

    Ирански званичник је казао да је имао конструктивне разговоре са председником Сирије, као и да су постигли веома добре споразуме и координацију ради наставка борбе са злочинима ционистичког режима.

    „Моја порука са пута у Дамаск и Бејрут је да ће Иран подржати отпор под било којим околностима“, истакао је Аракчи.

    Он је додао да ће авион са хуманитарном помоћи за народ Либана сутра стићи у Сирију.

  • 18:18

    Кина евакуисала своје држављане из Либана

    Кина је евакуисала 215 својих држављана из Либана, саопштила је у суботу, док земље настављају да повлаче своје држављане.

    „До сада је 215 кинеских држављана безбедно евакуисано из Либана у две групе у складу са организацијом и аранжманом кинеске владе“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Пекинга датом АФП-у.

    Први авион са холандским држављанима из Либана слетео је данас у Ајндховен, а према саопштењу холандског министарства одбране, према Бејруту је полетео још један авион који би требало да евакуише Холанђане.

  • 17:58

    Хезболах гранатирао Сакхнин

    Либански борци Хезболаха испалили су серију ракета на војни производни комплекс АТА дефанзивне индустрије у граду Сакхнин на северу Израела, саопштила је прес служба покрета.

  • 17:20

    Амерички Центар за уставна права: Бајденова администрација одговорна за геноцид у Гази

    Скоро годину дана откако је почео сукоб Израела и Хамаса, амерички Центар за уставна права саопштио је да остаје посвећен палестинској борби за одговорност за израелски геноцид, који је спонзорисан од САД а почињен над Палестинцима у Гази.

    „Подсећамо све који су одлучили да финансирају и подстичу израелско немилосрдно, ескалирајуће насиље, да не постоји рок застарелости за геноцид, а ми ћемо наставити све док правда не дође“, наводи се у саопштењу организације.

    Они додају да је администрација Џозефа Бајдена пружила безусловну и неопходну подршку израелском геноциду, мимо закона, универзално признатих међународних норми, препорука високих америчких званичника и негодовања велике већине људи у свету, укључујући и Американце.

  • 17:17

    ИДФ објавио снимак удара на штаб Хезболаха у Бејруту

    Снимак на коме се види ваздушни удар на штаб Хезболаха и војне објекте у Бејруту, објавила је израелска војска.

    Погледајте како изгледа урушавање ових објеката.

  • 15:54

    Макрон позива да се обуставе испоруке оружја Израелу за употребу у Гази

    Француски председник Емануел Макрон позвао је на обуставу испоруке оружја Израелу.

    „Мислим да је данас приоритет да се вратимо политичком решењу, да престанемо да испоручујемо оружје за борбу у Гази“, рекао је Макрон за Франс Интер, додајући да Француска не шаље оружје Израелу.

    Макрон је признао да није било позитивних помака у решавању овог сукоба и пожалио се да Израел „не чује“ став Француске, те да верује да је сукоб у Гази грешка, па и у контексту израелске безбедности у будућности.

    Он се осврнуо и на операције израелских снага у Либану, напоменувши да је „жртвовање либанског народа неприхватљиво“, као и да „Либан не би требало да постане нова Газа“, те позвао на прекид сукоба

  • 14:04

    Башар ел Асад: Иран је одржао лекцију Израелу

    Сиријски председник Башар ел Асад рекао је да је други ирански ракетни напад на Израел ове недеље био лекција за Израел, саопштила је његова канцеларија.

    Ракетни напад у уторак увече био је „снажан одговор и одржао је лекцију ционистичком ентитету“, рекао је Асад на састанку са министром спољних послова Ирана Абасом Арагчијем.

    Аргачи је данас дошао у званичну посету Дамаску.

  • 13:45

    Израелски извори тврде да је Хашем Сафиедин убијен

    Хашем Сафиедин, за којег се претпостављало да ће наследити погинулог вођу Хезболаха Хасана Насралу, убијен је у великом ваздушном нападу на јужно предграђе Бејрута у ноћи са четвртка на петак, рекли су неименовани израелски извори за „Скај њуз Арабија“, а преноси „Тајмс оф Израел“.

    Израелске одбрамбене снаге су јуче ујутру саопштиле да је у ваздушном нападу на Бејрут гађан Хезболахов обавештајни штаб. Војска није открила ко је био у подземном бункеру.

    Либански безбедносни извори рекли су за Ројтерс раније данас да је Хашем Сафиедин, за кога се очекивало да ће наследити Насралу, „недоступан“ од напада на подземни бункер у либанској престоници.

     

Извор:
РТ