Иран чека израелско-амерички напад – на своје западне границе поставио стотине ракета

nevatim

КОРПУС ЧУВАРА ИСЛАМСКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ УПОЗОРИО ТЕЛ АВИВ И ВАШИНГТОН

* Начелник иранског генералштаба генерал-потпуковник Мохамед БАГЕРИ: Наши удари нису били усмерени на економску инфраструктуру Израела, иако смо могли да је атакујемо. Напали смо само војне базе. Ударили смо по штабу Мосада и ваздушнимбазама Наватим и Хацрим, плус – постратешким радарима и центрима израелске оклопне технике

* Министар одбране Ирана, генерал-мајор Азиз НАСИРЗАДЕХ: Ракетна операција јепоказала само део иранског ракетног потенцијала јер његов други сегмент –високотехнолошке и смртоносне ракете – уопште није коришћен

* Техеранска новинска агенција ИРНА објавила да бродови америчке морнарице у региону нису били у стању да пресретну ракете које је Иран лансирао према Израелу

_________________________________________________________

ИРАНСКИ Коорпус чувара исламске револуције напао је две ваздушне базе и штаб Мосада током ракетног напада на Израел, изјавио је начелник иранског генералштаба генерал-потпуковник Мохамед Багери.

Навео је да удари нису били усмерени на економску инфраструктуру Израела, иако је Иран могао да је атакује.

„Напали смо само војне базе. Ударили смо – прецизирао је – по штабу Мосада и ваздушним базама Наватим и Хацрим, а такође смо извели ударе на стратешке радаре и концентрационе центре израелске оклопне технике“.

Према иранској новинској агенцији IRIB, Корпус је по први пут применио хиперсоничне ракете Fattah. За уништавање противракетних система Хец 2 и Хец 3 и њиховог радарског штита.

Министар одбране Ирана, генерал-мајор Азиз Насирзадех, рекао је да је „ракетна операција“ показала „само део иранског ракетног потенцијала“ јер његов други сегмент – високотехнолошке и смртоносне ракете -уопште није коришћен“.

Техеранска новинска агенција ИРНА објавила је да бродови америчке морнарице у региону нису били у стању да пресретну ракете које је Иран лансирао према Израелу.

CNN, позивајући се на сопствену анализу видео снимака са лица места, изнео је тврдњу да је једна од иранских ракета експлодирала на мање од једног километра од седишта Мосада у Тел Авиву.

Корпус је припремио нове стотине ракета на својим западним границама за случај да Израел или његов главни савезник, САД, нанесу узвратни удар по Ирану.

Корпус је чак саопштио: «Ако Израел одговори на  операцију Ирана, суочиће се са жешћим нападима“.

Међутим, портпаролка израелске војске, Ана Уколова, изјавила је да је ирански ракетни напад „проузроковао минималну штету“:

„Било је неких погодака у центру и југу Израела, али су били мањи. Има доста извештаја са иранске стране, па је важно нагласити да нема штете по борбену способност нашег Ратног ваздухопловства. Авиони и сви системи противваздушне одбране настављају да раде као и раније“.

Извор:
ФАКТИ