Пентагон шаље хиљаде војника – Амерички борбени авиони и трупе стижу на Блиски исток

usarmy

САД су најавиле да шаљу додатне трупе на Блиски исток, као одговор на појачане тензије у региону, с нагласком на пружање подршке Израелу уколико буде било потребе за одбраном.

Пентагон је објавио да се неколико хиљада америчких војника, заједно са више ескадрила борбених авиона, премести у овај осетљиви регион како би се ојачала безбедност и капацитет снага САД-а.

Овај потез долази након ескалације сукоба између Израела и либанског Хезболаха, проиранске шиитске организације, која је додатно запалила већ нестабилну ситуацију на Блиском истоку.

Портпаролка Пентагона, Сабрина Синг, изјавила је да ће америчке снаге послати авионе Ф-15 Страјк Игл, Ф-16, А-10 и Ф-22, чиме ће се значајно повећати војна присутност у региону.

Интересантно је да ти авиони неће заменити постојеће снаге, већ ће заједно са њима удвостручити ваздухопловну силу, што указује на озбиљност ситуације и потребу за брзим и ефикасним одговором на потенцијалне претње.

Одлука о слању додатних трупа и авиона је уследила непосредно након недавних израелских ваздушних напада на Либан и убиства лидера Хезболаха, Хасана Насралаха.

Овај догађај је значајно погоршао већ напету ситуацију у региону, јер је Хезболах од раније повезан са Ираном, који је један од главних противника израелске државе.

Ескалација сукоба између Израела и Хезболаха додатно компликује већ сложен сукоб, у којем су укључене и друге регионалне и међународне силе.

Амерички државни секретар за одбрану, Лојд Остин, раније је такође најавио привремено ширење ударне групе носача авиона Абрахам Линколн, уз додатне ескадриле у региону.

Ова групација носача авиона представља једну од најјачих сила на мору, а њено ширење додатно подупире амерички војни положај на Блиском истоку.

Пентагон је јасно ставио до знања да авиони који су послати у регион немају за циљ евакуацију, већ пре свега заштиту америчких снага распоређених на терену.

Ово значи да САД очекују могућност даље ескалације сукоба и припремају своје трупе да буду спремне за евентуалне нападе. Сама чињеница да авиони нису намењени за евакуацију, већ искључиво за заштиту снага, говори о озбиљности са којом америчка администрација приступа овој ситуацији.

Ова одлука о додатном слању војних снага представља наставак дугогодишње америчке стратегије да заштити своје интересе на Блиском истоку и осигура безбедност својих савезника, посебно Израела, који је један од кључних партнера САД-а у региону.

С обзиром на недавну ескалацију сукоба и све чешће израелске ваздушне нападе на циљеве у Либану, те снажне одговоре Хезболаха, регион Блиског истока постаје све нестабилнији, што САД виде као озбиљну претњу по своје стратешке интересе.

Поред тога, ова најновија војна акција долази у тренутку када су односи између САД-а и Ирана додатно затегнути, након што је Иран наставио свој нуклеарни програм, упркос санкцијама и међународним притисцима.

Иран подржава Хезболах, а његова умешаност у сукобе са Израелом представља додатну претњу за регионалну стабилност. Слање додатних војних снага у регион не само да има за циљ одбрану Израела, већ и одвраћање Ирана од даљих агресивних потеза према израелским интересима.

Блиски исток је деценијама уназад био поприште бројних сукоба, а улога САД у стабилизацији и очувању мира у региону увек је била кључна. Ипак, ова најновија ескалација између Израела и Хезболаха, подстакнута убиством Насралаха, могла би додатно дестабилизовати ситуацију.

Поставља се питање како ће Хезболах, али и други актери попут Ирана, реаговати на повећану војну присутност САД-а у региону. Хезболах је већ у више наврата најавио освету за смрт свог лидера, што би могло довести до нових напада на израелске циљеве, али и на снаге САД-а.

Оваква ситуација такође носи значајне последице за ширу геополитичку слику региона. Са једне стране, израелски напади на Хезболах могли би додатно појачати притисак на либанску владу, која је већ годинама под снажним притисцима међународне заједнице због утицаја Хезболаха на унутрашњу политику земље.

Са друге стране, америчко повећање војних снага у региону могло би додатно погоршати односе са Ираном, који види присуство САД-а као претњу својим интересима у региону.

Коначно, ова ситуација долази у време када САД балансирају између подршке Израелу и својих стратешких интереса у региону, покушавајући да избегну директан сукоб са Ираном.

Америчка војна присутност на Блиском истоку, са повећањем броја трупа и авиона, представља јасну поруку да САД неће оклевати да заштите своје савезнике и интересе уколико буде потребно.

Међутим, остаје да се види да ли ће ове мере допринети стабилизацији ситуације или ће, пак, додатно подстаћи напетости у овом већ изузетно комплексном региону.

Извор:
WEBTRIBUNE