Оптужени за покушај убиства Прилепина осуђен на доживотни затвор

prilepin

Александар Пермјаков, оптужен за покушај убиства писца Захара Прилепина, осуђен је на доживотну казну затвора, преноси РИА Новости из суднице.

Други западни окружни војни суд донео је пресуду којом се Пермјаков проглашава кривим и изриче му се доживотна казна, с првих пет година у затвору, а остатак у колонији строгог режима. Такође, осуђен је на новчану казну од 700 хиљада рубаља.

Суд је прекинуо кривично гоњење по оптужбама за нелегални промет оружја и производњу експлозивних уређаја, јер је оптужени показао знаке искреног кајања.

У априлу 2023. године, након праћења Прилепина кроз неколико региона, Пермјаков је уз помоћ противтенковских мина направио два експлозивна уређаја у области насеља Пионерски, у Нижњеновгородској области. Те уређаје је поставио испод пута у близини Прилепинове куће.

Јутро 6. маја, возило у којем су били Прилепин и његов возач Александар Шубин, експлодирало је. Шубин је преминуо на лицу места, док је Прилепин задобио тешке повреде. Пермјаков је убрзо ухапшен.

На једном од последњих рочишта, Пермјаков је изјавио да му је украјинска Служба безбедности обећала 20 хиљада долара за убиство Прилепина.

Тврдио је и да не би активирао експлозивни уређај да је приметио присуство Шубина у аутомобилу. Оптужен је за терористички акт и фалсификовање докумената, државних печата и других службених папира.

Овај случај осликава сложеност напада који се повезују с политичким сукобима између Украјине и Русије, а пресуда Пермјакову одражава озбиљност злочина који је починио.

 

Извор:
WEBTRIBUNE